Dvanásť najväčších investorov už sľúbilo účasť na výmene dlhopisov

Brusel 5. marca (TASR) – Banková skupina, ktorá vedie rokovania o výmene gréckych dlhopisov oznámila, že 12 najväčších súkromných investorov sľúbilo, že sa zúčastnia na tzv. swapovej operácii.
Atény sa pokúšajú presvedčiť banky, poisťovne a ďalších súkromných investorov, aby si vymenili grécke dlhopisy vo svojom portfóliu za nové, s oveľa nižšou hodnotou, dlhším termínom splatnosti a menšími úrokmi.
Inštitút medzinárodných financií (IIF) dnes oznámil, že medzi investormi, ktorí sľúbili účasť na záchrane Grécka, sú poisťovne Allianz a Axa, francúzska banka BNP Paribas, nemecké ústavy Commerzbank a Deutsche Bank, ako aj grécke Eurobank EFG a Národná banka Grécka, a tiež holandská ING banka a talianska Intesa San Paolo i investičná spoločnosť Greylock Capital Management.
Výmena gréckych dlhopisov je podmienkou druhého záchranného balíka pre Atény, a preto je potrebné, aby sa do swapovej operácie zapojilo čo najviac investorov.
Majitelia gréckych dlhopisov majú čas do 8. marca, aby sa pripojili k dohode o výmene dlhopisov gréckej vlády za nové, ktorých nominálna hodnota však bude nižšia o 53,5 %. Ak by sa Aténam nepodarilo zabezpečiť dostatočnú účasť súkromných investorov, mohlo by to ohroziť druhý balík pomoci v celkovej hodnote 130 miliárd eur.
Grécko uviedlo, že nemá povinnosť uskutočniť výmenu, ak sa do nej nezapojí dostatok investorov. Presnejšie, musia mať vo svojich portfóliách minimálne 90 % gréckeho dlhu. Ak bude tento podiel pod 90 %, ale nad 75 %, Atény budú ďalší postup konzultovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a krajinami eurozóny.
Ak dostatok investorov prijme dohodu, európski lídri by mali definitívne schváliť druhý balík pomoci pre Grécko na telefonickej konferencii 9. marca.
Grécky minister financií Evangelos Venizelos v tejto súvislosti upozornil investorov, aby sa zúčastnili na swapovej operácii. Pripomenul, že dohodnuté podmienky sú priaznivejšie ako prípadný krach Grécka. Okrem toho Atény nebudú váhať a aktivujú zákony, ktoré prinútia akceptovať straty aj tých investorov, ktorí dobrovoľne nepristúpia k výmene dlhopisov.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy