Štát predal pokladničné poukážky za 366,5 mil. eur

Slovensko si od začiatku tohto roka už na finančných trhoch požičalo takmer polovicu tohtoročnej potreby financovania dlhu, ktorá je na úrovni necelých 8 mld. eur

Štát si v pondelok opäť požičiaval na finančných trhoch. Po tom, čo predposledný februárový týždeň úspešne predal dlhopisy v českých korunách v prepočte za zhruba 500 mil. eur, tentoraz sa opäť vrátil k ponuke štátnych pokladničných poukážok. V pondelňajšej aukcii pritom predal 315-dňové cenné papiere spolu za 366,5 mil. eur, z čoho zahraničným investorom smerujú poukážky za 103 mil. eur. Informovala o tom štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).

Celkový dopyt v aukcii poukážok splatných v januári 2013 pritom v pondelok dosiahol 567,5 mil. eur, z čoho podiel zahraničných investorov predstavoval 218 mil. eur. Investori chceli nakúpiť slovenské poukážky pri priemernej úrokovej sadzbe 1,2874 % p.a. pri minimálnom úroku 1,0900 % p.a. a maximálnej cene 1,5100 % p.a. ARDAL napokon akceptovala dopyt pri úrokovej sadzbe 1,3062 % p.a. pri limitnej cene 98,8700 %.

Slovensko tak pokračuje v relatívne intenzívnom financovaní dlhu zo začiatku roka. V tomto roku si totiž už štát na finančnom trhu požičal takmer polovicu z očakávanej celoročnej potreby na úrovni takmer 8 mld. eur. Podľa analytikov sa tak ARDAL zrejme snaží využiť relatívne pozitívnu situáciu na trhoch. „Asi aj pre obavy z možného opätovného zhoršenia situácie v eurozóne sa agentúra snaží umiestniť väčší objem už teraz, kým sú podmienky priaznivé,“ konštatovala po poslednej aukcii dlhopisov analytička Slovenskej sporiteľne Soňa Muzikářová.

Štát tak doteraz predal spolu s emisiou v českých korunách štátne dlhopisy za takmer 2,2 mld. eur. Okrem toho predal štátne pokladničné poukážky spolu s pondelňajšou aukciou za takmer 1,5 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy