Lízingový trh v minulom roku rástol o 14,4 %

Na medziročný nárast pozitívne vplývali jednorazové obchody vo financovaní alternatívnych energetických zdrojov

Firmy združené v lízingovej asociácii uzatvorili v minulom roku nové zmluvy za 1,848 mld. eur pri medziročnom náraste o 14,4 %. Rástlo najmä financovanie u podnikateľov, u spotrebiteľov to bol mierny pokles. Na medziročný nárast však pozitívne vplývali jednorazové obchody vo financovaní alternatívnych energetických zdrojov. Po zohľadnení tohto vplyvu bol medziročný rast lízingu do 10 %. Výsledky sú však v súlade s očakávaniami, nakoľko asociácia vlani predpokladala rast trhu medzi desiatimi a pätnástimi percentami. „V tomto roku očakávame jednociferný rast lízingového trhu s tým, že aj naďalej budú jeho ťahúňom podnikateľské subjekty a to najmä v komoditách osobných áut, strojov a zariadení,“ povedal predseda predstavenstva Asociácie leasingových spoločností SR Juraj Ebringer.

Najväčší medziročný nárast zaznamenalo vlani financovanie strojov a zariadení. I keď obstarávanie a financovanie niektorých typov technológii ešte stále trpí podľa asociácie prepadom dopytu zo strany klientov, napríklad v drevoobrábacom priemysle, zdravotníctve alebo stavebníctve, iné sektory zaznamenali nárast. Okrem už spomínaných obnoviteľných zdrojov rástlo najmä nové financovanie v sektoroch strojárstva, ale aj poľnohospodárstva. Celkový objem financovania strojov a zariadení dosiahol 431 mil. eur, čo je medziročný nárast o vyše 47 %.

Druhou najvýznamnejšou komoditou z hľadiska rastu nového obratu na trhu bola komodita vozidiel nad 3,5 tony, teda nákladných automobilov, ktorých objem financovania sa zvýšil o 29,3 % na 339,2 mil. eur. Pozitívne k tomuto vývoju prispelo najmä financovanie nových nákladných áut, ťahačov, stavebných špeciálov, prívesov a návesov, a to o 65 %. Naopak, medziročný pokles financovania o 26 % mali jazdené nákladné vozidlá a o 9 % pokleslo aj financovanie autobusov. Financovanie osobných automobilov sa zvýšilo o 10,1 % na 767,5 mil. eur.

Medziročný rast obchodov o 26 % zaznamenalo aj financovanie nehnuteľnosti, ktorých nový objem bol 153 mil. eur. Pod tento nárast sa podpísal najmä finančný lízing existujúcich starších budov, a to v sektore supermarketov a iných maloobchodných budov.

Asociácia leasingových spoločností Slovenskej republiky vznikla v roku 1992 a združuje spoločnosti priamo zaoberajúce sa podnikaním alebo činnosťami súvisiacimi s dlhodobým prenájmom majetku. Členmi asociácie je v súčasnosti 40 bankových, nezávislých a koncernových lízingových spoločností výrobcov automobilov. Väčšina členov má univerzálne komoditné zameranie alebo sa orientuje iba na financovanie vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy