Aktivita súkrommného sektora v eurozóne opäť zaznamenala pokles

Londýn 5. marca (TASR) – Problémy talianskych a španielskych firiem mali hlavný podiel na tom, že aktivita súkromného sektora eurozóny vo februári opätovne zaznamenala pokles. Znovu sa tak znížili šance, že eurozóne sa podarí vyhnúť ďalšej recesii.
Nemeckému súkromnému sektoru sa síce naďalej darí expandovať, no v menšej miere než v januári. Zatiaľ čo v prvom mesiaci tohto roka dosiahol kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit pre výrobný sektor aj sektor služieb v Nemecku 53,9 bodu, vo februári sa znížil na 53,2 bodu. Stále je však nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles súkromného sektora od rastu. Španielsky a taliansky sektor služieb, ktorý je pre výkon ekonomiky kľúčový, však pokračuje v poklese.
Kompozitný index agentúry Markit pre sektory služieb aj výroby v celej eurozóne klesol v spresnenom odhade vo februári na 49,3 bodu z pôvodne odhadovanej úrovne 49,7 bodu. To znamená pokles priemyselnej aktivity oproti expanzii v januári, keď index dosiahol 50,4 bodu. Súkromný sektor eurozóny tak zaznamenal mierny pokles už v piatom z posledných šiestich mesiacov.
"Za takýchto okolností predpokladáme, že ekonomika eurozóny zaznamená v 1. štvrťroku pokles o 0,1 %," povedal hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson s tým, že odhad predstavuje najlepší možný vývoj. To by znamenalo návrat do druhej recesie za posledné tri roky.
"Pokračujúce problémy v krajinách ako Taliansko a Španielsko budú tlmiť rast aj v iných štátoch eurozóny, ktoré sú závislé od vzájomného obchodu v menovom bloku," dodal Williamson. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters minulý mesiac prognózovali, že hospodárstvo eurozóny klesne v 1. kvartáli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy