Gréci si od začiatku krízy vybrali z bánk už 70 miliárd eur

Atény 5. marca (TASR) – Objem vkladov v gréckych bankách klesol od nástupu dlhovej krízy v krajine v roku 2009 o 70 miliárd eur. Povedal to dnes grécky minister financií Evangelos Venizelos v rozhovore pre televíznu stanicu Antenna.
To znamená, že výbery obyvateľstva v bankách pokračujú napriek výzvam vlády, aby peniaze vložili späť do gréckych finančných inštitúcií. Na porovnanie, začiatkom februára Venizelos informoval, že Gréci si od nástupu krízy vybrali z bánk 65 miliárd eur. Z nich zhruba 16 miliárd eur presunuli do zahraničných bánk, väčšinou do Británie a Švajčiarska. Toto číslo sa podľa ministra v priebehu mesiaca nezmenilo, no dodal, že je nevyhnutné obnoviť dôveru vo finančný trh Grécka, aby obyvatelia začali opätovne ukladať svoje peniaze do miestnych bánk.
Tento týždeň čaká Grécko kľúčová informácia o tom, aké vysoké percento zo súkromných veriteľov sa zúčastní na dôležitej výmene dlhopisov. Swapová operácia je súčasťou druhého záchranného balíka pre Grécko, bez ktorého by krajina musela už tento mesiac vyhlásiť neriadený bankrot. Grécka vláda je však optimistická a verí, že swapovú operáciu sa podarí úspešne dokončiť do konca tohto týždňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy