ECB rozdávala miliardy

Bratislava 5. marca (TASR) – Minulý týždeň bol najsledovanejšou udalosťou druhý tender na trojročnú likviditu zo strany ECB, tzv. LTRO 2. Európska centrálna banka (ECB) oznámila, že umiestnila na trh 530 miliárd eur na uvoľnenie likvidity a rozviazanie úverových trhov. Odhady sa pohybovali v rozmedzí 470 miliárd až 680 miliárd eur. ECB informovala, že z pôvodných 523 inštitúcií v prvom kole LTRO, ktoré bolo v decembri, požiadalo o získanie lacnej likvidity až 800 inštitúcií. Banky túto možnosť privítali a refinancovali tak svoje krátkodobé úvery, ktoré mali s vyšším úrokom. Podľa odhadov sa do trhu reálne dostalo „len" 270 miliárd eur. Podľa ďalších analýz poskytnutého balíka možno usudzovať, že banky majú v pláne požičiavať klientom a investovať, čo by mohlo naštartovať európsku ekonomiku.
V USA vládli hlavne dve udalosti, revízia dát o výkone americkej ekonomiky vo 4. kvartáli minulého roka a prednes polročnej správy šéfa Fed B. Bernankeho v Kongrese. Tá prvá spomínaná udalosť pozitívne prekvapila, keď hrubý domáci produkt (HDP) USA rástol v ročnom prerátaní o 3 % oproti odhadom +2,8 %, revidované údaje boli hlavne v spotrebe domácností z 1,9 % na 2,1 %.
Druhá udalosť – zverejnenie tzv. Béžovej knihy spôsobilo vrásky na čele najmä tým investorom, ktorí vsádzali na neustáli rast zlata. To sa po vyhláseniach, že nezamestnanosť klesá rýchlejšie, ako si Fed myslel, a po špekuláciách, že Fed prehodnotí taktiež svoj postoj k zvyšovaniu úrokových sadzieb, ktoré chcel udržať na rekordne nízkej úrovni do roku 2014, prepadlo o 5 percent, čo predstavuje najväčší denný percentuálny pokles od decembra 2008. Tieto správy v priebehu týždňa vplývali na kurz EUR/USD aj na zlato. Spoločná mena v priebehu týždňa odpísala 1,86 % a uzavrela týždeň na úrovni 1,3198 EUR/USD. Zlato síce mierne skorigovalo skokový prepad ceny, ktorý nastal po vyjadreniach B. Bernankeho, aj tak však ukončilo týždeň so stratou 3,38 % na úrovni 1712,6 dolárov za trójsku uncu.
Z korporátneho hľadiska sa darilo hlavne spoločnostiam Veolia Environnement (+21,96 %) a Orco Property Group (+8,5 %).
Tento týždeň analytici očakávajú z eurozóny vývoj maloobchodných tržieb, HDP, dôvery investorov a tiež základnej úrokovej sadzby ECB.
Z USA prídu výsledky spotrebiteľskej dôvery, továrenských objednávok, novozačatých stavieb domov, inflácie, ale predovšetkým sa oči investorov budú upierať na vývoj nezamestnanosti.
TASR informoval analytik CAPITAL MARKETS, o. c. p., a. s., Juraj Spodniak.

Súvisiace články

Aktuálne správy