India obmedzuje dovoz ropy z Iránu, cena Brentu sa priblížila k 124 USD

Singapur 5. marca (TASR) – Cena ropy Brent dnes vzrástla takmer na 124 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na informácie Indie, že obmedzuje dovoz iránskej ropy. Zníženie dovozu oznámila indická ropná spoločnosť Mangalore Refinery and Petrochemicals, ktorá chce v obchodnom roku 2012/2013 doviezť o 44 % iránskej ropy menej, než pôvodne plánovala. Je to ďalší dôležitý dovozca ropy po Číne a Japonsku, ktorý oznámil, že obmedzí dovoz ropy z Iránu.
"Neexistuje alternatíva k iránskej rope okrem ropy zo Saudskej Arábie, ktorá však už minulý mesiac objem dodávok zvýšila," povedal analytik Tecu Emori v súvislosti s možnými problémami spojenými so sankciami proti Iránu za jeho jadrový program. Navyše, dopyt po rope v súčasnosti stúpa, najmä v ázijských ekonomikách.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli vzrástla do 7.01 h SEČ o 26 centov na 123,91 USD (93,75 eura) za barel. V piatok (2. 3.) sa cena tejto ropy obchodovanej v Londýne prepadla o 2 % potom, ako Saudská Arábia dementovala informácie z Iránu, že na jej území došlo k výbuchu ropovodu. Pôvodné informácie iránskych médií viedli k rastu ceny Brentu až nad 128 USD, čo bola najvyššia hodnota počas obchodovania od roku 2008.
Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 21 centov na 106,91 USD/barel potom, čo v piatok klesla o 2,14 USD a uzatvorila na úrovni 106,70 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy