Krajiny eurozóny musia pokračovať v znižovaní deficitov

Amsterdam 4. marca (TASR) – Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy varoval pred sebauspokojením pri riešení dlhovej krízy eurozóny. Zdôraznil potrebu dodržiavania fiškálnych pravidiel a zníženia deficitov.
"Kríza ešte nie je úplne za nami. Je pravda, že sme sa dostali do pokojnejších vôd, ale v najbližších dvoch rokoch musíme zaistiť, aby sa táto kríza už neopakovala," povedal Van Rompuy v rozhovore pre holandskú televíziu Buitenhof.
Dohoda o sprísnení fiškálnych pravidiel, ktorú v piatok (2.3.) podpísali lídri 25 členských krajín únie, a poskytnutie dlhodobej likvidity finančným inštitútom vo výške okolo 1 bilióna eur Európskou centrálnou bankou (ECB) pomohli podľa Van Rompuya stabilizovať finančné trhy. Utíchli špekulácie o rozpade eurozóny, ale vlády stále musia konsolidovať verejné financie a vytvoriť plány na podporu rastu ekonomiky.
Podľa predsedu Európskej rady musí únia začať trestať neplnenie konsolidačných sľubov. "To sa ešte nikdy nestalo." Dodal, že fiškálne pravidlá sa musia brať vážne a musia byť dôveryhodné, inak sa kríza zopakuje.
Van Rompuy tiež varoval, že krajinám, ktoré nedokážu splniť svoje sľuby pri znižovaní deficitu, zdražie financovanie dlhu. "Niekto si môže myslieť, že rozpočtové ciele netreba brať vážne, ale finančné trhy môžu na to výrazne negatívne zareagovať. To, čo by chcel niekto získať menšími rozpočtovými škrtmi, stratí zvýšením úročenia dlhu."
Španielsko v piatok oznámilo, že tento rok nezníži v súlade so svojimi sľubmi rozpočtový deficit na 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Schodok by mal namiesto toho dosiahnuť až 5,8 % HDP. Hneď po tomto ozname vzrástli výnosy španielskych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy