Podiel exportu na tržbách slovenského priemyslu sa zvýšil na 65 %

Bratislava 4. marca (TASR) – Za 11 rokov sa podiel exportu na celkových tržbách slovenského priemyslu zvýšil o viac ako 15 percentuálnych bodov. Informoval o tom analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák. "V roku 2000 sa tržby z predaja do zahraničia podieľali na celkových tržbách slovenského priemyslu menej ako 50 %, v minulom roku to už bolo takmer 65 %," uviedol Koršňák.
Tržby zo zahraničia zvyšovali svoj podiel počas minulého desaťročia vo väčšine odvetví. Výnimku však predstavuje automobilový priemysel, v rámci ktorého sa podiel exportu na tržbách znížil z viac ako 90 % v roku 2000 na 78 % v roku 2011. "Kým v roku 2000 bol automobilový priemysel na Slovensku založený predovšetkým na finalizácii áut z dielcov dovezených zo zahraničia, príchod nových automobiliek v polovici minulej dekády podporil aj rozvoj siete dodávateľov zásobujúcich predovšetkým slovenské automobilky," vysvetlil Koršňák.
Celkovú závislosť slovenského priemyslu od vývozov štatisticky ovplyvnila aj zmena štruktúry priemyslu, pričom v poslednej dekáde rástli podľa Koršňáka najmä high-tech a medium high-tech odvetvia. Ich podiel na tržbách priemyslu sa zvýšil z približne tretiny v roku 2000 na polovicu v roku 2011. "Práve tieto odvetvia pritom majú aj vyšší podiel tržieb zo zahraničia," podotkol Koršňák.
Medzi odvetviami ako automobilový priemysel, spotrebná elektronika či farmácia sa dá nájsť aj najviac nových zahraničných investícií, ktoré prichádzali na Slovensko s cieľom produkcie pre blízke európske trhy. Naopak, low-tech odvetvia ako potravinárstvo, spracovanie dreva či nábytok a textil sa stále orientujú predovšetkým na domáci trh. Avšak s výnimkou textilného priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy