Výmena gréckych dlhopisov sa úspešne dokončí na budúci týždeň

Atény 4. marca (TASR) – Očakáva sa, že výmena gréckych dlhopisov, ktorá je podmienkou druhého záchranného balíka pre Atény, sa úspešne dokončí na budúci týždeň. Myslí si to hlavný vyjednávač zastupujúci súkromných investorov, ktorí vlastnia grécke dlhopisy. Šéf Inštitútu medzinárodných financií (IIF) Charles Dallara je optimistický, aj pokiaľ ide o podiel investorov, ktorí sa zúčastnia výmeny dlhu.
Majitelia gréckych dlhopisov majú čas do 8. marca, aby sa pripojili k dohode o výmene dlhopisov gréckej vlády za nové, ktorých nominálna hodnota však bude nižšia o 53,5 %. Ak by sa Aténam nepodarilo dohodnúť so súkromnými investormi, mohlo by to ohroziť druhý balík finančnej pomoci pre Grécko v celkovej hodnote 130 miliárd eur.
Grécko uviedlo, že nemá povinnosť uskutočniť výmenu, ak sa k dohode nepripoja investori, majúci vo svojich portfóliách minimálne 90 % gréckeho dlhu, ktorý je v rukách súkromného sektora. Ak bude tento podiel pod 90 %, ale nad 75 %, Atény budú ďalší postup konzultovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a krajinami eurozóny.
Ak dostatok investorov prijme dohodu, európski lídri by mali definitívne schváliť druhý balík pomoci pre Grécko na telefonickej konferencii 9. marca.
Dallara upozornil, že pri každej dohode existuje riziko jej zlyhania. Podľa neho však nebezpečenstvo ohrozujúce dohodu o výmene dlhopisov, ktorá vznikla po mesiacoch tvrdých rokovaní, je len malé. Tiež odmietol obavy, že táto reštrukturalizácia dlhu by mohla predstavovať takzvanú úverovú udalosť, ktorá spustí vyplatenie kontraktov na poistenia proti platobnej neschopnosti Grécka, takzvaných swapov úverového zlyhania (CDS).
Medzinárodná asociácia pre swapy a deriváty (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), ktorá rozhoduje o pravidlách predaja a používania CDS, vo štvrtok (1.3.) rozhodla, že v prípade dohody o výmene gréckeho dlhu Atény neporušili podmienky poisťovacích kontraktov, to znamená, že nenastala úverová udalosť, ktorá by spustila vyplatenia CDS na grécke vládne dlhopisy. Celková hodnota gréckeho dlhu, krytého CDS, predstavuje 3,25 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy