Proces starnutia populácie je podľa demografa na Slovensku v začiatkoch

Starnutie slovenskej populácie má z pohľadu demografie podľa Borisa Vaňa z Výskumného demografického centra - INFOSTAT dve hlavné príčiny.

Bratislava 4. marca (TASR) – Starnutie slovenskej populácie má z pohľadu demografie podľa Borisa Vaňa z Výskumného demografického centra – INFOSTAT dve hlavné príčiny. Tou prvou je, že sa u nás rodí málo detí a druhou predlžovanie priemernej dĺžky života. "Znižuje sa tak podiel detskej zložky populácie a seniori žijú dlhšie. V konečnom dôsledku sa to prejavuje tým, že podiel seniorov je vyšší," skonštatoval pre TASR.
Poukázal na to, že proces starnutia populácie je na Slovensku v začiatkoch, pričom najväčšia intenzita sa očakáva v nasledujúcich desaťročiach. Predpokladajú sa dve intenzívne obdobia starnutia populácie, a to, keď pôjdu do dôchodku silné ročníky – ľudia narodení v 50. a 70. rokoch 20. storočia. Priblížil, že proces starnutia bude nezvratný do roku 2060, až po tomto dátume možno počítať s jeho zastavením. Starnutie populácie je typické pre všetky európske štáty.
Minuloročné sčítanie obyvateľov, domov a bytov potvrdilo trend starnutia slovenskej populácie. Ako informovala predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová, v porovnaní s výsledkami sčítania pred desiatimi rokmi došlo k ďalšiemu poklesu počtu obyvateľov v predproduktívnom veku, teda detí do 14 rokov. Ich počet klesol z 18,9 percenta na 15,3 percenta. Poznamenala, že pokles sa zaznamenal aj v tých krajoch, kde je táto časť populácie najviac zastúpená.
Výsledky ukázali, že sa, naopak, zvýšil podiel obyvateľov v produktívnom veku (15-64 rokov) zo 68,9 na 72 percent. Ľudia nad 65 rokov predstavujú 12,7 percenta z obyvateľov, čo je nárast o 1,3 percenta. Viac ako polovica obyvateľov sú ženy, no v porovnaní s predchádzajúcimi výsledkami sa tento rozdiel znižuje. V súčasnosti na 1000 mužov pripadá 1054 žien.

Súvisiace články

Aktuálne správy