Obsadenosť hotelov TMR v minulom fiškálnom roku vzrástla

Hotely v Nízkych Tatrách zaznamenali v uplynulom finančnom roku priemernú dennú cenu za izbu na úrovni 61,7 eur, čo je takmer dvakrát viac ako vo Vysokých Tatrách, kde sa cena vyšplhala iba na 36,5 eura.

Obsadenosť hotelov v portfóliu skupiny Tatry Mountain Resorts (TMR) dosiahla v uplynulom fiškálnom roku 2010/2011 priemernú úroveň 51,3 %. V porovnaní s predošlým rokom ide o nárast o 11,6 %. Do výsledkov však nie je zahrnutá obsadenosť hotela Holiday Village Tatralandia začleneného do TMR v apríli minulého roku, ako aj výsledky Chalets Záhradky, ktoré boli začlenené v decembri 2010. Najvyššiu obsadenosť zaznamenal Grandhotel Praha, a to až 70,3 %. Z hľadiska jednotlivých rezortov bola obsadenosť hotelov vo Vysokých Tatrách na úrovni 61,9 %, čo bolo o desať percentuálnych bodov viac ako v roku 2009/2010. V prípade Nízkych Tatier bola dosiahla obsadenosť hotelov 44,6 % pri medziročnom náraste o 6,9 percentuálnych bodov. Obsadenosť hotela Holiday Village Tatralandia bola vlani na úrovni 46 %.

Priemerná denná cena za izbu (ADR) všetkých hotelov v portfóliu TMR narástla medziročne o 28,5 %, pričom porovnateľný nárast nezahŕňajúci hotely začlenené v uplynulom fiškálnom roku bol 11,3 %. Hotely v Nízkych Tatrách zaznamenali priemernú dennú cenu za izbu na úrovni 61,7 eur, čo je takmer dvakrát viac ako vo Vysokých Tatrách, kde sa cena vyšplhala iba na 36,5 eura. Tento fakt bol podľa TMR spôsobený vysokou priemernou cenou za apartmány Chalets Záhradky. Pri hoteloch v Nízkych Tatrách ADR medziročne stúpol takmer o 53 %, vo Vysokých Tatrách ukazovateľ klesol takmer o 4 %. Polovica hotelov patriacich TMR pritom zaznamenala rast ADR, druhá polovica pokles.

Priemerná dĺžka pobytu v hoteloch skupiny TMR sa zvýšila o 7 %, pričom pobyt sa predĺžil ako vo Vysokých tak aj v Nízkych Tatrách. Najdlhší priemerný pobyt zaznamenal Hotel FIS vo Vysokých Tatrách na úrovni 3,9 dní.

Segment hotelov spoločnosti TMR zaznamenal v roku 2010/2011 nárast výnosov pri porovnateľných ukazovateľoch o 28,3 % na 10,684 mil. eur. Prevádzkový zisk segmentu stúpol o 61,1 % na 2,507 mil. eur.

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts, a.s. je najväčším subjektom v oblasti cestovného ruchu na Slovensku. Firma vlastní a prevádzkuje lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Patria sem strediská Jasná Nízke Tatry a hotely Grand Jasná, Tri studničky a Chalets Záhradky de Luxe. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS na Štrbskom plese. TMR zároveň vlastní a prenajíma hotely Srdiečko, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Posledná akvizícia skupiny je Aquapark Tatralandia.

Súvisiace články

Aktuálne správy