Objem úverov na bývanie bol v januári najnižší za posledné dva roky

Bratislava 3. marca (TASR) – Objem úverov na bývanie, ktorý slovenské banky poskytli počas januára 2012, bol najnižší za posledné dva roky. Informovala o tom spoločnosť Fincentrum. "Poskytnutý objem úverov 153 miliónov eur znamená medzimesačný prepad o 51 % a medziročný o 22 %," uviedlo Fincentrum.
Hoci je dopyt po úveroch na bývanie v januári tradične slabý, 22-% medziročný prepad nie je štandardný. Podľa analytika Fincentra Jána Porázika mal na tento pokles vplyv fakt, že január 2011 bol historicky najsilnejší a domáci trh je limitovaný. Čiže korekcia rastu sa dala očakávať. "Navyše niektorí Slováci pod vplyvom makroekonomického vývoja odďaľujú kúpu nehnuteľností," uviedol Porázik.
Na dopyt po úveroch na bývanie vplývala aj nízka marketingová aktivita bánk. Tie podľa analytika v januári takmer vôbec nekomunikovali úvery na bývanie. "Všetky tieto faktory zohrali svoju rolu, ale rozhodne nemôžeme hovoriť o trende poklesu. Presnejšie by bolo použiť termín návrat k normálu," informoval Porázik, ktorý očakáva, že v jarných mesiacoch sa objem hypoték opäť zvýši. Výrazné medziročné rasty však pravdepodobne neprídu.
Priemerná sadzba pri hypotékach sa v januári zvýšila z decembrových 4,89 % na 5,15 %. Pritom 68 % požičaných peňazí malo úrokovú sadzbu fixovanú na obdobie 2 až 5 rokov, kde priemerná sadzba vzrástla v januári na 5,13 % z decembrových 4,87 %. Takmer tretina peňazí bola fixovaná maximálne na jeden rok a v tomto prípade narástol úrok na 5,04 % z decembrových 4,81 %.
V troch percentách prípadov si klienti zvolili sadzbu fixovanú na viac ako 5 rokov, pričom priemerný úrok dosiahol 6,73 %, čo je viac ako decembrových 6,01 %. O sadzby fixované nad 10 rokov bol podľa Fincentra tradične najnižší záujem. Objem prostriedkov nedosiahol ani 1 % a priemerná úroková sadzba v tomto prípade vzrástla z decembrových 6,24 % na aktuálnych 7,75 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy