Počet rozvedených stúpa, kríza rodiny vraj ale nehrozí

Bratislava 3. marca (TASR) – Počet rozvedených ľudí na Slovensku rastie, ukázali výsledky vlaňajšieho sčítavania obyvateľov, domov a bytov. Podľa generálnej riaditeľky sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmily Ivančíkovej sa podiel rozvedených zvýšil zo 4,3 percenta (233.552 ľudí) v roku 2001 na vlaňajších 7,6 percenta (412.745 ľudí). Pred 20 rokmi predstavoval podiel 2,8 percenta populácie (147.523).
"Pokiaľ ide o fenomén rozvodovosti, tak Slovensko rozhodne nepatrí ku krajinám, kde by bola rozvodovosť veľmi vysoká," skonštatovala pre TASR Magdaléna Piscová zo Sociologického ústavu SAV s tým, že stále patríme ku krajinám, v ktorých sa miera rozvodovosti pohybuje na nižších respektíve stredných hodnotách v rámci EU. Nárast v podiele rozvedených v populácii, ktorý ukázalo sčítanie, sa podľa jej slov dal očakávať a ďalší, i keď mierny nárast predpokladá aj do budúcnosti.
Druhou stranou tohto procesu je mierny pokles podielu ľudí žijúcich v manželstve. Za zaujímavú skutočnosť považuje to, že tak, ako narastá vek snúbencov, narastá aj vek rozvádzajúcich sa, čo môže naznačovať, že ako sobáše tak i rozvody sa konajú uvážlivejšie. Zdôraznila, že i napriek výsledkom sčítania nemožno na Slovensku hovoriť o kríze manželstva, ktorá sa veľmi často spomína. "Manželstvo ostáva stále vysokou hodnotou pre prevažujúcu časť našej populácie," uzavrela Piscová.
Ako ukázalo sčítanie, podiel slobodných sa za 20 rokov nezmenil. Pri sčítaní v rokoch 1991, 2001 i 2011 predstavoval 42,3 percenta. Ivančíková priblížila, že, naopak, došlo k poklesu podielu vydatých a ženatých obyvateľov zo 44,9 percenta v roku 2001 na 41 percenta v roku 2011. Podiel ovdovených obyvateľov bol v roku 2011 v porovnaní s rokom 2001 nezmenený (7,2 percenta).
Najviac slobodných obyvateľov žije v Prešovskom kraji (44,9 percenta), najviac ženatých a vydatých žije v Bratislavskom a Trenčianskom kraji (42,6 percenta). Najviac rozvedených obyvateľov je v Banskobystrickom kraji (9,9 percenta) a najviac ovdovených obyvateľov má Nitriansky kraj (8,2 percenta).

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy