Ozdravovanie verejných financií nerobíme kvôli Bruselu

Brusel 2. marca (TASR) – Rozhodnutie 25 európskych lídrov, ktorí dnes na summite podpísali novú medzivládnu fiškálnu zmluvu, ocenil aj veľvyslanec SR pri Európskej únii (EÚ) Ivan Korčok. "Fiškálna dohoda bude náš zákon. Pripomína, že konsolidáciu verejných financií nerobíme kvôli Bruselu," zdôraznil slovenský diplomat.
Korčok zároveň vyzdvihol, že fiškálna zmluva výrazne posilňuje zodpovednosť národných parlamentov a vlád za zodpovedné a udržateľné verejné financie.
"Pokiaľ bude tento dokument ratifikovaný v parlamente, bude to náš zákon. Znamená výrazné posilnenie legitimity opatrení, ktoré budú musieť štáty urobiť, aby bol štrukturálny deficit maximálne vo výške O,5 % HDP," zdôraznil Korčok.
Veľvyslanec pripomenul, že únia má takto výrazne posilnený systém fiškálneho a ekonomického dohľadu. Je teraz na členských štátoch EÚ, aby nové pravidlá rešpektovali. "Zároveň je to prevencia, aby sa eurozóna v budúcnosti nedostala do takých problémov, akým čelíme dnes", uviedol Korčok krátko po podpise fiškálnej dohody v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy