Prispejme Grécku na návrat k drachme, radí nemecký poslanec

Poslanec Spolkového snemu Peter Gauweiler (CDU/CSU) na spoločnej tlačovej besede s Richardom Sulíkom navrhol, aby sa peniaze, ktoré smerujú na pomoc krachujúcemu Grécku radšej použili na krytie nákladov jeho vystúpenia z eurozóny. Na margo vytvorenia trvalého eurovalu poznamenal, že ani 750-miliardový balík nemôže trhy zastaviť.

Predseda SaS Richard Sulík si na Slovensko pozval odporcu eurovalu z nemeckého Bundestagu. Poslanec Spolkového snemu Peter Gauweiler (CDU/CSU) v piatok na spoločnej tlačovej besede so Sulíkom navrhol, aby sa peniaze, ktoré smerujú na pomoc krachujúcemu Grécku radšej použili na krytie nákladov jeho vystúpenia z eurozóny. S takouto myšlienkou súhlasí aj SaS.

Na margo vytvorenia trvalého eurovalu poslanec poznamenal, že ani 750-miliardový balík nemôže trhy zastaviť. „Špekulatívne trhy sa nenechajú odradiť 750 miliardami eur,“ povedal s dodatkom, že na trhoch prebehnú mesačne transakcie v objeme 900 biliónov eur. Preto podľa neho ani všetky európske krajiny spoločne nedokážu dať dohromady potrebný objem peňazí. Zástancov pomáhania zadlženým ekonomikám spoločnými európskymi garanciami by však Gauweiler za vlastizradcov neoznačil. „Musíme byť schopní viesť diskusiu bez toho, aby sme sa navzájom označovali za zradcov alebo zločincov,“ myslí si.

Materská strana Gauweilera, CSU, donedávna v nemeckom parlamente podporovala politiku kancelárky Angely Merkelovej, podporila vznik eurovalu a v septembri 2011 aj zväčšenie jeho objemu. Gauweiler ale upozornil, že v novembri 2011 strana schválila líniu, podľa ktorej by Grécko malo z eurozóny vystúpiť, ak to bude pre túto krajinu aj úniu lepším riešením. Ďalším bodom línie je, aby sa nemenil existujúci systém eurovalov. Ak sa naplnia špekulácie, že oba eurovaly budú fungovať paralelne, čím sa záruky ešte zvýšia, podľa Gauweilara sa celá CSU od eurovalov odkloní.

Gauweiler si uvedomuje, že SaS je aj na slovenské pomery malou stranou a podľa prieskumov v súčasnosti nie je v najlepšej forme, oceňuje však Sulíkov prínos do verejnej diskusie. „Bol som nadšený, keď som sledoval diskusiu na ZDF, pán Sulík diskutoval so špičkovými predstaviteľmi EÚ a dokázal naozaj vynikajúco sformulovať svoje návrhy,“ poznamenal. Slovákov vyzval, aby sa nenechali odradiť, hoci sa cítia so svojimi postojmi osamotení. „Existuje veľká európska verejnosť (…), potrebujeme nezávislých ľudí, potrebujeme slobodných ľudí, ktorí sa nenechajú len tak vyviesť z miery.“

Sulík na záver uviedol, že jeho SaS nikdy nezahlasuje za posielanie slovenských peňazí na grécke dôchodky.

Súvisiace články

Aktuálne správy