Nová pomoc Grécku nebola predmetom summitu

Brusel 2. marca (TASR) – Dnes skončený dvojdňový summit EÚ sa prioritne nevenoval otázkam Grécka. V oblastiach, kde má Slovensko výnimku, bude musieť konať nový vládny kabinet, uviedla po zasadnutí európskych lídrov slovenská premiérka Iveta Radičová.
"Potvrdil sa pokrok, ktorý vykonalo Grécko s cieľom získania nového programu finančnej pomoci, ale ďalšie kroky a finančná pomoc neboli témou rokovania summitu," priblížila šéfka exekutívy.
Európski lídri sa podľa nej zhodli v tom, že k prehodnoteniu dostatočnosti zdrojov dočasného aj trvalého eurovalu dôjde ešte v priebehu marca. Detaily ich navyšovania by mali dohodnúť ministri financií eurozóny na budúci týždeň, zrejme formou videokonferencie. Pravdepodobne koncom marca potom túto záležitosť politicky odobria najvyšší lídri eurozóny na mimoriadnom eurosummite v Bruseli.
"Okrem Slovenskej republiky sa prijal záväzok, že splátka prvých dvoch tranží do permanentného eurovalu sa uskutoční ešte v tomto roku. To je ten zrýchlený proces. Za Slovensko som požiadala o záznam, že súčasná vláda nemá mandát, aby potvrdila túto zmenu," vysvetlila Radičová.

Súvisiace články

Aktuálne správy