Barclays si od ECB nečakane zobrala lacné úvery za 8,2 miliardy eur

Londýn 2. marca (TASR) – Britská banka Barclays využila druhú ponuku trojročných lacných úverov od Európskej centrálnej banky (ECB) a v rámci tohto programu si požičala 8,2 miliardy eur. Bolo to nečakané rozhodnutie od banky, ktorá sa pôvodne podobným úverom vyhýbala z obavy, že po takomto kroku by štát mohol chcieť výraznejšie zasahovať do jej chodu.
Po oznámení Barclays ekonómovia odhadujú, že najväčšie britské banky si od ECB požičali v rámci dvoch ponúk lacných trojročných úverov na svoje prevádzky v krajinách eurozóny asi 37 miliárd eur. Barclays je totiž po HSBC a Lloyds treťou britskou bankou, ktorá zverejnila, že využila výhodnú ponuku od ECB. Navyše, počíta sa aj s tým, že ju okrem nich využila aj Royal Bank of Scotland (RBS).
Decembrovú ponuku Barclays nevyužila a v tom čase tvrdila, že niečo podobné neplánuje ani v budúcnosti. Dnes však informovala, že vo februári si už úvery zobrala, pričom peniaze chce použiť v prospech prevádzok v zadlženom Španielsku a Portugalsku. Len v Španielsku chce údajne použiť približne 6,2 miliardy eur.
V stredu (29. 2.) ECB oznámila, že v rámci svojej dlhodobej refinančnej operácie (LTRO), ktorej cieľom je podpora finančného trhu, poskytla nové lacné trojročné úvery zhruba 800 bankám. Tie si zobrali úvery takmer za 530 miliárd eur. Na porovnanie, v decembri si úvery za 489 miliárd eur zobralo viac než 500 bánk.
Barclays je jednou z viacerých komerčných bánk, ktoré fakt, že prijali lacné úvery od ECB, zverejnili. Mnohé ďalšie však o takomto kroku stále mlčia. Napríklad francúzske a nemecké banky sa k svojim aktivitám vo vzťahu k úverom od ECB nevyjadrili.
Talianske banky oznámili, že si požičali asi 139 miliárd eur, z toho najviac Intesa Sanpaolo, okolo 24 miliárd eur. Čo sa týka ďalších inštitúcií, ktoré prijali väčší objem úverov od ECB, predpokladá sa, že to boli španielske banky.
Britská Lloyds uviedla, že si požičala 13,6 miliardy eur. HSBC oznámila, že v decembri si od ECB požičala 5,2 miliardy eur, najmä na financovanie svojich francúzskych prevádzok, a koncom februára si zobrala ďalších 350 miliónov eur. RBS nezverejnila, či využila ponuky ECB, no odhaduje sa, že v každej z ponúk si zobrala po 5 miliárd eur na financovanie írskych či iných prevádzok v krajinách eurozóny.
Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy