K platbám do SP treba priradiť príslušné symboly

Správa „SOCIÁLNE: K platbám do SP treba priradiť príslušné symboly“ – rozšírená o ďalšie informácie v prvom odseku.

BRATISLAVA 2. marca (SITA) – Platitelia poistného do Sociálnej poisťovne sú od 1. marca tohto roka povinní pri platení poistného na sociálne poistenie, penále a pokút uviesť k platbe variabilný a špecifický symbol. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá je účinná od 1. marca tohto roka. Ako uviedla Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne, ak si odvádzateľ poistného túto povinnosť nesplní, spôsob zaevidovania a priradenia platby k obdobiu určí Sociálna poisťovňa. „Za porušenie povinnosti platbu poistného na sociálne poistenie, penále alebo pokuty identifikovať a uviesť k nej variabilný a špecifický symbol, môže Sociálna poisťovňa uložiť odvádzateľovi poistného pokutu od 3,32 eura maximálne do výšky 16 596,96 eura,“ informovala poisťovňa. Pri ukladaní pokuty však poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia tejto povinnosti. Podľa platného sadzobníka pokút pritom môže poisťovňa udeliť za jednu platbu bez variabilného a špecifického symbolu pokutu od 3,32 eura do 16,6 eura.

Špecifický symbol označuje obdobie, resp. rozhodnutie o predpísaní dlžnej sumy, ku ktorému patrí platba. Pri platení poistného na sociálne poistenie nepredpísaného rozhodnutím Sociálnej poisťovne je špecifický symbol číselné označenie príslušného kalendárneho mesiaca a kalendárneho roka, za ktorý sa poistné na sociálne poistenie platí, napr. marec 2012 je v tvare 032012. Ak odvádzateľ poistného uhrádza poistné trvalým príkazom, je špecifický symbol v tvare 88. Ak poistné so špecifickým symbolom 88 bude uhradené poisťovni do 8. dňa kalendárneho mesiaca, bude platba pripísaná na obdobie predchádzajúceho mesiaca. „Ak 8. deň kalendárneho mesiaca pripadne na sobotu a na deň pracovného pokoja, poistné je splatné v najbližší nasledujúci pracovný deň a pravidlo priradenia platby uvedené v predchádzajúcej vete platí rovnako,“ informuje poisťovňa.

Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby a právnickej osoby, povinnej odvádzať poistné na sociálne poistenie, ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa. Poisťovňa je pritom od 1. marca 2012 povinná písomne oznámiť odvádzateľovi poistného jeho variabilný symbol, a to do ôsmich kalendárnych dní odo dňa doručenia prihlášky do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy