Pre železničný tender na úpravu trate do Zlatoviec podávame žalobu (3)

Bratislava 2. marca (TASR) – Spoločnosť Skanska sa rozhodla podať pre tender na modernizáciu železničnej trate z Trenčianskej Teplej do Zlatoviec trestné oznámenie. Proti postupu obstarávateľa v súťaži, teda Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), podáva firma zároveň námietku na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). TASR o tom informovala špecialistka komunikácie Skanska SK Andrea Vráblová.
Vyhodnocovanie tendra totiž trvá už dva roky, od marca 2010. Spoločnosť dala v súťaži najlacnejšiu ponuku, o 44 miliónov eur nižšiu ako v poradí druhá firma TSS Grade.
"Dvojročný proces vyhodnocovania sprevádzajú súdne žaloby, neštandardné rozhodnutia, opakované kontroly z podnetov neúspešných uchádzačov, ktoré útočia nielen na spoločnosť, ale i priamo na zamestnancov Skanska," opísala Vráblová.
Tím špecialistov firmy na verejné obstarávanie tak podľa jej slov analyzoval súťažné ponuky ďalších uchádzačov. "V ponuke Združenia Pod Brezinou vedeného lídrom združenia TSS Grade sme zistili 249 vážnych pochybení. Z toho minimálne desať je možno označiť za mimoriadne závažné," priblížil Tomáš Kamenec, právny zástupca Združenia Skanska.
V ponuke Združenia Trenčín vedeného lídrom združenia OHL ŽS zistila firma podľa neho 42 závažných pochybení a z toho viac ako polovica sú kritické.
"Týmto definitívne pretiekol pohár našej trpezlivosti. Ako sa zdá, najnižšia cena a korektný prístup nestačí na získanie verejnej zákazky na Slovensku," konštatovala generálna riaditeľka Skanska SK Magdaléna Dobišová.
Niektoré závažné zistenia javia podľa jej slov známky manipulovania súťaže, čo firmu vedie k podaniu trestného oznámenia. "Zároveň skladáme kauciu 600.000 eur a podávame na Úrad pre verejné obstarávanie námietku proti postupu obstarávateľa v tomto tendri," dodala Dobišová.
Železnice Slovenskej republiky ako obstarávateľ zákazky informovali, že sa k stanoviskám jednotlivých uchádzačov v súťaži vyjadrovať nebudú. "A budeme postupovať v zmysle zákona," dodala zástupkyňa riaditeľa odboru komunikácie ŽSR Dana Šinková.
Spoločnosť TSS Grade si podľa slov hovorkyne Michaely Krokovej nie je vedomá žiadnych pochybení. "Preto odmietame akékoľvek obvinenia a považujeme ich v tomto prípade iba za súčasť mediálnej hry okolo tendra na rekonštrukciu trate zo Zlatoviec do Trenčianskej Teplej," priblížila Kroková. Konzorcium pod Brezinou predložilo podľa nej ponuku do tendra v súlade s požiadavkou obstarávateľa, vrátane zdokladovania referencií. Firma OHL ŽS uviedla, že sa k hodnoteniam spoločnosti Skanska nebude vyjadrovať.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 9. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy