Európski lídri podpísali fiškálnu dohodu,ktorá má zabrániť ďalším dlhovým krízam

Brusel 2. marca (TASR) – Fiškálna dohoda bola pripravená veľmi pozorne, lebo v stávke je veľmi veľa. Fiškálna dohoda bola pripravená rýchlo, lebo dlhová kríza si vyžaduje rýchle reakcie, uviedol dnes ráno predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Povedal to krátko po tom, ako bola 16-bodová fiškálna dohoda podpísaná lídrami 25 členských štátov EÚ, s výnimkou Českej republiky a Spojeného kráľovstva.
"Akonáhle táto dohoda vstúpi do platnosti, jej dôsledky budú hlboké a dlhodobé," uviedol Van Rompuy v príhovore pred európskymi lídrami, krátko predtým, ako prikročili k podpisu dohody. Upozornil, že fiškálna dohoda predstavuje veľmi významný krok pri znovunastoľovaní dôvery v európsku hospodársku a monetárnu úniu a jej cieľom je zabrániť zopakovaniu dlhovej krízy v budúcnosti.
Európsky internetový denník EUobserver dnes informoval, že podpisom tejto dohody sa v podstate presadil nemecký model fiškálne opatrného štátu, ktorý sa zameriava na prísne rozpočtové pravidlá.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová ešte pred slávnostným aktom podpisu fiškálnej zmluvy uviedla, že zmluva, ktorá sa zrodila v rekordnom dvojmesačnom období, bude pre zvyšok sveta predstavovať silný signál o tom, ako EÚ dokáže jednať s krízou v eurozóne a bude tiež dôkazom o politicky jednotnej Európe.
V súlade s ustanoveniami tejto novej medzivládnej dohody sa budú dvakrát do roka konať eurosummity, čo je pre niektoré krajiny EÚ, ktoré nie sú členmi eurozóny dôvodom na obavy, že dochádza k deleniu EÚ na dva tábory.
Fiškálna dohoda vstúpi do platnosti, keď ju ratifikuje aspoň 12 zo 17 členov eurozóny. A iba tie krajiny, ktoré dohodu ratifikujú, budú mať prístup k financiám z takzvaného permanentného eurovalu – Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).
Slovenská premiérka Iveta Radičová niekoľko hodín pred podpisom fiškálnej zmluvy uviedla, že je rada, že takáto zmluva vôbec vznikla a že došlo k jej podpisu.

Súvisiace články

Aktuálne správy