Počet ľudi s vierovyznaním na Slovensku klesá

Bratislava 2. marca (TASR) – Podiel ľudí s príslušnosťou k cirkvám a náboženským spoločnostiam na Slovensku klesá. Odhalili to výsledky vlaňajšieho sčítania obyvateľov, domov a bytov. Kým v roku 2001 tento podiel predstavoval 84 percent celkovej populácie, tak v roku 2011 to bolo 76 percent. Zároveň sa za posledné desaťročie mierne zvýšil podiel obyvateľstva bez vyznania.
Ako priblížil riaditeľ odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu (ŠÚ) SR Marián Hvorecký, podľa sčítania je bez vyznania 13,4 percenta obyvateľov. Pri sčítaní v roku 2001 bolo bez vyznania 13 percenta obyvateľov. Najviac obyvateľov bez vyznania je v Bratislavskom (26,8 percenta), v Banskobystrickom (16,6 percenta) a Trenčianskom kraji (15,3 percenta). Počet obyvateľov, ktorí neodpovedali na otázku o náboženskom vyznaní, sa zvýšil z troch percent na 10,6 percenta.
Najpočetnejšou cirkvou na Slovensku je aj naďalej Rímskokatolícka cirkev (62 percent). Pri sčítaní 2001 si ju uviedlo 68,9 percenta obyvateľov. Nasleduje Evanjelická cirkev augsburského vyznania s 5,9 percentným podielom, v roku 2001 to bolo 6,9 percenta obyvateľov. Gréckokatolícku cirkev vyznáva 3,8 percenta ľudí, pri predchádzajúcom sčítaní sa k nej prihlásilo 4,1 percenta obyvateľov.
„Štatistický úbytok veriacich chápeme aj ako dôsledok štyridsaťročnej ateizácie pred rokom 1989. Naša skúsenosť hovorí, že v poslednom období k dramatickým zmenám v religiozite nedochádza,“ reagovala na výsledky Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Ako poukázali biskupi, katolícka cirkev je pevnou súčasťou spoločnosti.
Podľa výkonného sekretára KBS Antona Ziolkovského, katolícki biskupi prijali výsledky sčítania s rešpektom a úctou. „Veľmi si vážime, že napriek rastúcej sekularizácii sa veľká časť našej spoločnosti hlási ku katolíckej cirkvi a snaží sa zachovať si katolícku vieru,“ doplnil.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy