Štátny rozpočet sa prepadol do schodku 846 mil. eur

Ešte v januári hospodáril štát s takmer 100-miliónovým prebytkom. Medziročný pokles príjmov z rozpočtu Európskej únie však prispel k zhoršeniu bilancie a dvojmesačnému deficitu na úrovni bezmála 846 mil. eur.

Deficit štátneho rozpočtu sa vo februári výrazne prehĺbil. Podľa údajov zverejnených rezortom financií totiž výdavky štátu ku koncu februára prevýšili príjmy až o bezmála 846 mil. eur, kým ešte koncom januára vykázal štátny rozpočet mierny prebytok na úrovni 97,9 mil. eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa deficit prehĺbil o vyše 500 mil. eur. Môže za to predovšetkým výrazne slabšie čerpanie zdrojov z rozpočtu Európskej únie, ktoré dosahuje len niečo vyše desatiny oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Celkové príjmy štátneho rozpočtu ku koncu februára medziročne poklesli o 15,1 % na 1,493 mld. eur, kým výdavky naopak vzrástli o 11,2 % na 2,339 mld. eur.

Ministerstvo financií však tvrdí, že pri sledovaní plnenia príjmov rozpočtu zo zdrojov únie je potrebné zohľadniť nerovnomerný vývoj počas implementácie programového obdobia. Ako uviedla Danica Hritzová z oddelenia komunikácie rezortu, vývoj ovplyvňuje projektový charakter čerpania výdavkov, špecifiká platieb poľnohospodárskych fondov, zapojenie čerpania cez štátny rozpočet s využitím dočasného časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami, umožnenie zálohového čerpania prostriedkov či zálohové financovanie zo zdrojov únie a následné dopĺňanie likvidity účtov rezortov plniacich funkciu platobného a certifikačného orgánu.

„Pri medziročnom porovnaní majú vplyv na údaje úhrady z Európskej komisie za prelínajúce sa dve, resp. viaceré programové obdobia. Vzhľadom na vyššie uvedené môžu medziročné mesačné údaje prirodzene kolísať a dôležité je sledovanie kumulatívnych súm za konkrétne programové obdobie,“ uviedla pre agentúru SITA Hritzová.

Samotné daňové príjmy štátneho rozpočtu však zatiaľ rastú. Oproti prvým dvom mesiacom minulého roka stúpli o 6,7 % na 1,326 mld. eur. Naopak, nedaňové príjmy medziročne klesli o 4,3 % na 76,4 mil. eur a príjmy z grantov a transferov sa prepadli o 79,2 % na 90,5 mil. eur. Ich súčasťou sú práve aj spomínané príjmy z rozpočtu Európskej únie, ktoré oproti stavu ku koncu februára minulého roka klesli až o 86,6 % na niečo vyše 58 mil. eur. Celoročný rozpočet príjmov z európskych zdrojov, ktorý predstavuje vyše 3 mld. eur, sa tak po dvoch mesiacoch naplnil iba na 1,9 %.

V rámci daňových príjmov stúpol výber dane z pridanej hodnoty o 5,8 % na 748,5 mil. eur. Najvyšší medziročný nárast príjmov štát eviduje pri dani z príjmov právnických osôb, ktoré ku koncu februára stúpli o 25,7 % na 242,4 mil. eur. Príjmy zo zrážkovej dane sa medziročne zvýšili o 23,7 % na 44,9 mil. eur. Naopak, medziročný pokles výberu eviduje zatiaľ rezort financií pri spotrebných daniach, ktoré oproti prvým dvom mesiacom minulého roka poklesli o 13,5 % na 293 mil. eur. Pri dani z príjmov fyzických osôb, ktorá v rámci fiškálnej decentralizácie takmer celá smeruje do rozpočtov samospráv, evidoval štát na svojich účtoch mínus 16,5 mil. eur.

Na strane výdavkov tradične dominujú bežné výdavky smerujúce na chod štátnej správy a mzdy jej zamestnancov, ktoré medziročne stúpli o 11,2 % na 2,216 mld. eur. Kapitálové výdavky rástli miernejšie a medziročne stúpli o 3,1 % na 123,2 mil. eur.

Deficit verejných financií za minulý rok dosiahol zatiaľ podľa predbežných údajov rezortu financií 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento výsledok by tak bol o 0,3 percentuálneho bodu lepší, ako si vláda stanovila v rozpočte. Pre rok 2012 parlament schválil rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný plán počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej. Štát by tak mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur a celkové príjmy sa rozpočtujú na 13,6 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by mal prevýšiť 3,6 mld. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy