Najviac sporov s klientmi vlani riešil TÚ pri Slovak Telekome

Druhým najčastejším účastníkom mimosúdnych sporov so zákazníkmi bola spoločnosť Orange Slovensko a na treťom mieste skončila Telefónica Slovakia

Najviac sporov so zákazníkmi, ktoré v minulom roku mimosúdne riešil Telekomunikačný úrad (TÚ) SR, mala spoločnosť Slovak Telekom (ST). Z celkového počtu 156 sporov sa telekomunikačného operátora týkalo 41 % z nich. V porovnaní s rokom 2010 však podiel ST klesol o 7 percentuálnych bodov. Ako vo štvrtok informoval hovorca úradu Roman Vavro, druhým najčastejším účastníkom sporov so zákazníkmi bola spoločnosť Orange Slovensko, ktorej podiel sa medziročne zvýšil o 7 percentuálnych bodov na 39 %. Tretí najvyšší podiel na sporoch s užívateľmi mala spoločnosť Telefónica Slovakia s mobilným operátorom O2, ktorej podiel medziročne mierne klesol o jeden percentuálny bod na 8 %.

„Telekomunikačný úrad SR mimosúdne riešil spory medzi telekomunikačnými operátormi a užívateľmi služieb, ktoré sa týkali správnosti úhrady a kvality elektronických komunikačných služieb,“ vysvetlil Vavro. Mimosúdnemu riešeniu sporu pritom podľa neho predchádzala reklamácia, ktorú si klienti uplatnili u operátora a neboli spokojní s jej vybavením. Okrem troch mobilných operátorov riešil vlani úrad spory zákazníkov aj s ďalšími 11 spoločnosťami. S UPC Broadband Slovakia TÚ mimosúdne riešil päť sporov, s GTS Slovakia tri a s Digi Slovakia a Slovanet po dva spory. Antik Telecom, Proxis, Szari Solutions, Xtranet Piešťany, Trnavatel, MegaVox a SWAN mali po jednom spore.

Z celkovo 156 sporov dosiahol úrad zhodu medzi operátorom a zákazníkom v 36 % prípadov, čo je o 3 percentuálne body viac ako v predošlom roku.

Samotný počet mimosúdne vyriešených sporov pritom podľa Vavra neodráža počet reklamácií, ktoré si zákazníci uplatnili u operátorov, ale len počet pokračujúcich sporov aj po vybavení reklamácie. Nie všetky spory sa však museli dostať k TÚ, niektoré mohli riešiť aj priamo súdy, keďže mimosúdne riešenie nie je podmienkou na podanie žaloby.

Súvisiace články

Aktuálne správy