Vážny: Skrytá privatizácia Slovenskej pošty

Bratislava 8. februára (TASR) – Dňa 6.12.2011 schválilo predstavenstvo Slovenskej pošty a následne dozorná rada vznik dcérskej spoločnosti SPPS, a. s. v zložení 60 % akcií Slovenská Pošta, a. s. a 40 % Poštová banka, a. s. Dňa 2.2.2012 rozhodnutím jediného akcionára schválil tento zámer aj minister Figeľ. V súčasnosti prebiehajú procesy zápisu spoločnosti na príslušnom súde do obchodného registra. Nová spoločnosť má byť organizačno-technickou platformou pre zastrešenie rozvoja a automatizácie transakčných finančných služieb.
V praxi to znamená, že novovzniknutá spoločnosť bude výlučne spravovať finančné služby, ktoré sú poštový a platobný styk, inkaso, dôchodky a sociálne dávky a naviac aj novými produktmi, ktoré sú ePoukaz a elektronická peňaženka atď.
Zdôvodnenie tejto transakcie je, že Slovenská pošta týmto mieni oveľa efektívnejšie a ekonomicky výhodnejšie spravovať predmetné finančné služby. Je nanajvýš otázne, prečo sa predstavenstvo, dozorná rada a minister Figeľ so skrytou privatizáciou pošty ponáhľa a hlavne prečo manažéri Slovenskej pošty neriešia sami predmetné finančné služby oveľa efektívnejšie, keď je pošta na túto činnosť dlhodobo technologicky a materiálovo pripravovaná a manažéri platení. Prečo pošta v ostatných rokoch masívne investovala do modernizácie a elektronizácie finančných služieb odhadom 7 mil. € a teraz, keď je to na vysokej technologickej úrovni, túto činnosť vylúči zo svojho portfólia a dá ju spravovať novej dcére, ale odpisy ostanú na bedrách Slov. pošty?
Prečo vytvára Slovenská pošta spoločný podnik na najlukratívnejšiu časť podnikania, ako sú finančné služby a teda prečo Slovenská pošta nevytvorila spoločný podnik napr. na doručovanie zásielok v odľahlých častiach napr. Prešovského kraja? Prečo v rámci deklarovanej transparentnosti pošta nevyberala strategického partnera tendrom alebo výberom, pretože v SR sa určite nájde viacero subjektov vo finančných službách, ktorí by radi narábali s istým a zaručeným tokom cash flow Slovenskej pošty vo finančných službách odhadom mesačne 250 mil. €.
Prečo je na bilboardoch KDH „Sme cesta za prácou“ ale v praxi tú prácu teraz cca 1000 pracovníkom a v budúcnosti aj viacerým takýmito krokmi berie?
Tým, že Slovenská pošta túto časť najlukratívnejšieho biznisu odovzdá dcérskej spoločnosti so vstupom privátneho kapitálu, príde v prvom kroku o 40 % výnosu z týchto služieb (v roku 2011 výnosy finančných služieb pošty boli cca 61 mil. €) s tým, že je evidentné, že podiel na zisku privátnej finančnej skupiny sa bude zvyšovať.
Nie je zmyslom liberalizácie, ani z pohľadu EÚ ani EK, robiť ju na úkor štátnej akciovky. Popísané dianie v Slovenskej pošte je možné považovať za vec zásadného hospodárskeho významu a teda je v kategórii činností, ktoré nemá dočasná vláda štyri týždne pred voľbami realizovať, preto sa obrátim na p. prezidenta a p. predsedníčku vlády o zastavenie týchto procesov.
Ľubomír Vážny, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Súvisiace články

Aktuálne správy