Deficit verejných financií klesol vďaka zníženiu výdavkov štátu

Bratislava 2. januára (TASR) – Medziročnému zníženiu deficitu slovenského štátneho rozpočtu o 1,2 miliardy eur pomohli najmä konsolidačné opatrenia na strane výdavkov. Vo verejnom sektore totiž došlo vlani k poklesu počtu zamestnancov aj znižovaniu miezd. Podľa Ministerstva financií (MF) SR však prispelo aj efektívnejšie verejné obstarávanie, ktoré prinieslo úspory pri nákupe tovarov a služieb. Celkový deficit verejných financií tak dosiahol v minulom roku 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).
"Na výdavkovej strane prišlo k úspore výdavkov štátneho rozpočtu o 1,167 miliardy eur," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška. Celkovo dosiahli v roku 2011 výdavky štátneho rozpočtu 15,278 miliardy eur. Medziročne tak štát minul o 0,4 % menej finančných prostriedkov.
K ozdraveniu verejných financií prispeli aj vyššie daňové príjmy, ktoré boli oproti základnému pasívnemu scenáru vyššie o takmer 186 miliónov eur. "Daňové príjmy v skutočnosti dopadli o niečo horšie ako boli rozpočtované, pretože vývoj ekonomiky bol v porovnaní s plánovaným rozpočtom o niečo horší," vysvetlil Tvaroška. Daňové príjmy klesli v porovnaní s rozpočtom zhruba o 87 miliónov eur.
V minulom roku boli prekročené aj plánované výdavky na chod štátu, ktoré v skutočnosti dosiahli viac ako 9,5 miliardy eur. Podľa štátneho tajomníka totiž došlo k uvoľneniu veľkého balíka peňazí na dofinancovanie železníc. Na druhej strane však došlo v porovnaní s rozpočtom k úspore v oblasti spolufinancovania európskych fondov, v oblasti vyšších dividend a nižších úrokových výdavkov. "Deficit štátneho rozpočtu skončil o viac ako 500 miliónov eur lepším výsledkom, ako určil zákon o štátnom rozpočte," podčiarkol Tvaroška.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.
Obrazová redakcia vydá fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy