Japonský vývoz klesol v novembri o 4,5 % na necelých 5,2 bil. jenov

Tokio 21. decembra (TASR) – Japonský export zaznamenal v novembri najväčší medziročný prepad za posledných šesť mesiacov, keď dopyt po japonských produktoch obmedzili silný kurz jenu, dlhová kríza v eurozóne a spomalenie rastu transformujúcich sa ekonomík.
Podľa dnes zverejnenej správy japonského ministerstva financií klesol objem vývozu minulý mesiac medziročne o 4,5 % na 5,198 bilióna jenov (51,02 miliardy eur). Znamená to zrýchlenie poklesu exportu v porovnaní s októbrom, keď vývoz medziročne klesol o 3,8 %. Prepad je väčší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov, ktorí počítali s poklesom exportu v priemere o 4 %.
Naopak, dovoz sa zvýšil o 11,4 % na 5,882 bilióna jenov, keď Japonsko doviezlo viac fosílnych palív, aby vykrylo rastúcu spotrebu elektrickej energie. Výsledkom je obchodný deficit Japonska 684,7 miliardy jenov, druhý mesačný schodok po sebe a vyšší než predpokladali analytici.
Údaje potvrdzujú rastúce tlaky, ktorým tretia najväčšia ekonomika sveta čelí. Naďalej silný jen, problémy eurozóny a aj nedávne katastrofálne záplavy v Thajsku zlikvidovali zisky, ktoré sa Japonsku podarilo dosiahnuť po tom, čo sa ekonomika začala dostávať z ničivého marcového zemetrasenia.
Vývoz do ázijských krajín, ktoré sú obyčajne hlavným ťahúňom japonského exportu, klesol v novembri o 8 %. Objem exportu do Európskej únie a na Blízky východ tiež zaznamenal pokles, iba do Severnej Ameriky mierne vzrástol.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy