Zákon o digitálnom vysielaní treba podľa TÚ SR novelizovať

Zákon totiž určuje kritériá pre udeľovanie povolení na frekvencie pre digitálne televízne vysielanie, tie sú však podľa TÚ SR historicky prekonané a môžu znevýhodňovať a odradzovať nových záujemcov o frekvencie.

Telekomunikačnému úradu SR (TÚ SR) sa nepáči, že kritériá tendra pre udeľovanie povolení na frekvencie pre digitálne televízne vysielanie určuje zákon o digitálnom vysielaní a navrhuje jeho novelizáciu. „Zákon by nemal určovať kritériá výberového konania, ale mal by ich stanovovať TÚ SR, podobne, ako je to v prípade frekvencií pre telekomunikačných operátorov,“ uviedol vo štvrtok hovorca úradu Roman Vavro. Zákonom stanovené kritériá sú podľa TÚ SR historicky prekonané a môžu znevýhodňovať a odradzovať nových záujemcov o frekvencie pre digitálne televízne vysielanie.

Úrad preto podľa Vavra naďalej zotrváva v názore, že zákon o digitálnom vysielaní je potrebné novelizovať. Pripomína taktiež aj postup bývalého predsedu TÚ SR Branislava Máčaja, ktorý sa pokúsil nedokonalosti v zákone naprávať stanovením iných kritérií, čo malo za následok prerušenie výberového konania zo strany súdu. „TÚ SR sa voči uzneseniu súdu odvolal, ale neuspel. Na základe tejto skúsenosti nasledujúce výberové konania kopírovali kritériá stanovené zákonom,“ dodal Vavro.

Súvisiace články

Aktuálne správy