Novú európsku zmluvu zrejme uzavrie 23 členských štátov

Brusel 9. decembra (TASR) – Na novej európskej zmluve sa dohodne 17 členských štátov eurozóny spolu so šiestimi ďalšími členmi EÚ, ktorí zatiaľ nepoužívajú spoločnú európsku menu euro. Vyhlásil to dnes predseda Európskej rady Herman van Rompuy na tlačovej konferencii po rokovaní predstaviteľov EÚ v Bruseli.
Európska únia nenašla podporu všetkých svojich 27 členských štátov na zmenu Lisabonskej zmluvy počas prebiehajúceho summitu EÚ v Bruseli, tak ako to navrhovalo Nemecko a Francúzsko. Dohoda „dvadsaťsedmičky“ stroskotala na požiadavkách britského premiéra Davida Camerona vrátane kľúčovej žiadosti, aby Británia mala právo veta pri rozhodovaní o regulácii finančných trhov. Cieľom plánu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorého predpokladom sú zmeny Lisabonskej zmluvy, je postupne zaviesť zákaz rozpočtových deficitov a povinnosť štátov znižovať svoje dlhy.
Herman van Rompuy informoval, že európski lídri sa dohodli na poskytnutí približne 200 miliárd eur Medzinárodnému menového fondu (MMF), ktorý na záchranu zadlžených štátov eurozóny vytvorí paralelný fond k Európskemu stabilizačného mechanizmu (ESM) – tzv. trvalému eurovalu.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil, že by viac privítal, ak by k novej európskej zmluve pristúpilo všetkých 27 členských štátov EÚ. Znemožnil to podľa Sarkozyho tvrdohlavý postoj Británie. Nová zmluva by mala byť pripravená do marca, keď sa uskutoční ďalší summit EÚ.
Podľa Sarkozyho práve nedostatok finančnej regulácie, z ktorej sa chcela pri rokovaniach vymaniť Británia, spôsobil terajšiu krízovú situáciu v EÚ. Podmienky Británie označil Sarkozy za neprijateľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy