Krajiny sa možno budú rozhodovať, či chcú euro s prísnejšími pravidlami

Bratislava 29. novembra (TASR) – Eurozóna nebude môcť fungovať tak, ako doteraz. Kľúčom pre zlepšenie súčasnej situácie sú však nové a prísnejšie pravidlá, nie vytváranie transferovej únie, myslí si minister financií SR Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). V tomto je podľa neho prístup Slovenska blízky postoju Nemecka.
Mikloš zároveň pripustil, že nová eurozóna by mohla mať iné zloženie ako tá súčasná. "Mohlo by byť schodné riešenie, že sa zadefinujú pravidlá a povie sa – krajiny, rozhodnite sa, či chcete patriť do eurozóny s takýmito novými prísnymi pravidlami alebo nie," upozornil.
Postoj Nemecka, a teda aj Slovenska, je podľa ministra realistickým pohľadom na budúcnosť eurozóny. "To, čo potrebujeme, sú oveľa prísnejšie a tvrdšie vynucované pravidlá, na nadnárodnej úrovni aj na úrovni jednotlivých členských krajín. Aj obmedzenie rozpočtovej zvrchovanosti krajín, ak porušujú tieto pravidlá. Toto je niečo, s čím súhlasíme a kde nemáme problém to akceptovať," priblížil Mikloš.
Na druhej strane Slovensko podľa neho nesúhlasí napríklad s harmonizáciou priamych daní. "Už vôbec nesúhlasíme s tým, že by Európa mohla fungovať ako nejaké Spojené štáty európske s veľkou a silnou európskou vládou, spoločnými daňami, veľkým prerozdeľovaním od tých prosperujúcich k menej prosperujúcim. Som presvedčený, že takáto eurozóna by bola politicky absolútne neudržateľná a nebolo by to veľmi prospešné ani z ekonomického hľadiska," vysvetlil.
Je tiež otázkou, či by bola SR vôbec akceptovaná ako člen nového zoskupenia. Podľa Mikloša by to bolo v našom záujme, aj keď to môže byť mierne ovplyvnené aj tým, aká miera fiškálnej únie by s tým bola spojená. "Či by sme boli akceptovateľným partnerom, závisí predovšetkým od našej dôveryhodnosti v dvoch oblastiach – ekonomickej a politickej," podčiarkol šéf rezortu financií s tým, že túto ambíciu naštrbili udalosti v posledných týždňoch, keď vtedy koaličná SaS odmietala podporiť spoločnú európsku snahu na posilnenie eurovalu, čoho dôsledkom sú aj predčasné voľby a zbrzdenie konsolidácie verejných financií na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy