SaS chce rokovať o ďalšom znižovaní deficitu

Strana SaS je podľa predsedu Richarda Sulíka ochotná vzdať sa zrušenia zdravotných odvodov pre dobrovoľne nezamestnaných, zahlasuje aj za zrušenie či zníženie štátnej prémie pri stavebnom sporení. Chce rokovať však aj o ďalších opatreniach, aby sa budúcoročný deficit znížil na pôvodne plánovaných 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Správa „ROZPOČET: SaS chce rokovať o ďalšom znižovaní deficitu“ rozšírená o reakciu ministra financií Ivana Mikloša v šiestom a siedmom odseku.

BRATISLAVA 15. novembra (SITA) – Strana Sloboda a solidarita (SaS) je pripravená podporiť návrhy, ktoré povedú v budúcom roku k dosiahnutiu pôvodne plánovaného deficitu verejných financií na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu. Aspoň to tvrdia jej predstavitelia. Baviť sa chcú predovšetkým o ďalšom škrtaní výdavkov, nebránia sa však ani úpravám v niektorých daniach. „My sme pripravení skutočne šetriť. Nech pán minister financií predloží návrhy, na nás určite nič nestroskotá,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii šéf SaS Richard Sulík.

Ako dodal, strana SaS sa pre lepší výsledok hospodárenia verejnej správy vzdá aj zrušenia zdravotných odvodov pre dobrovoľne nezamestnaných, ktoré si vybojovala po páde vlády Ivety Radičovej. Znamenalo by to zníženie rozpočtovej diery o zhruba 70 mil. eur. Ak by podobnou sumou prispeli aj zvyšné tri strany bývalej vládnej koalície, deficit by mohol byť nižší o zhruba 300 mil. eur.

SaS je podľa Sulíka ochotná podporiť aj návrh na zníženie alebo zrušenie štátnej prémie pri stavebnom sporení, na čo vie garantovať aj 18 hlasov v parlamente. Zvyšné hlasy Obyčajných ľudí Sulík už podľa vlastných slov garantovať nemôže, keďže dohoda s Igorom Matovičom znela iba do založenia jeho strany. Sulík pripúšťa aj zmeny v niektorých daniach, napríklad na alkohol. Jednoznačne však odmieta zvyšovanie dane z príjmov. Predovšetkým chce rokovať o ďalšom znižovaní verejných výdavkov.

Ďalšie opatrenia, ktoré by zabezpečili zníženie deficitu na pôvodne plánovanú úroveň 3,8 % výkonu ekonomiky, strana očakáva aj od ministra financií Ivana Mikloša. Práve jeho prístup k budúcoročnému rozpočtu pritom Sulík kritizuje. Podsúvanie myšlienky rozpočtového provizória a upustenie od pôvodne plánovaného deficitu je podľa predstaviteľov SaS od Mikloša nezodpovedné a vyzývajú ho, aby sa k verejným financiám postavil zodpovedne.

V súčasnej situácii by totiž rozpočtové provizórium bolo podľa SaS pre Slovensko pohromou. Zložitú situáciu totiž dokresľuje napríklad aj pondelňajšia neúspešná aukcia štátnych dlhopisov, kedy Slovensko nepredalo žiaden cenný papier a záujem investorov bol minimálny. Strana SaS preto podľa Sulíka rozpočet podporí. „Slovensko musí mať rozpočet, takže my rozpočet podporíme. Ale je dôležité, aký deficit bude mať,“ dodal predseda SaS.

Minister financií Ivan Mikloš v utorok na vyjadrenia Richarda Sulíka reagoval slovami, že výstup z tlačovej konferencie SaS si čítal s údivom. Za súčasnú situáciu v rozpočte totiž podľa neho síce môže hlavne zhoršenie hospodárskej situácie, ale tiež pád vlády Ivety Radičovej, ktorú v hlasovaní poslanci SaS nepodporili. Navyše, doteraz podľa Mikloša SaS prichádzala najmä s opatreniami, ktoré naopak nároky na verejné financie zvyšovali. Ako príklad uviedol zrušenie povinných odvodov dobrovoľne nezamestnaných či zvýšenie

„Ja som privítal, že strana SaS je pripravená hovoriť o ďalších opatreniach, ale musím pripomenúť, že to vnímam aj ako pozitívny obrat. SaS totiž doteraz prichádzala s opačnými návrhmi,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii SDKÚ-DS minister financií Ivan Mikloš. Podobu budúcoročného rozpočtu môžu pritom dať už pripravované stredajšie rokovania strán bývalej koalície.

Pomalší hospodársky rast a následky pádu vlády Ivety Radičovej v neschválení niektorých plánovaných legislatívnych noriem spôsobia na budúci rok v rozpočte verejnej správy výpadok daňových a odvodových príjmov v objeme takmer 665 mil. eur. Potvrdilo to ministerstvo financií vo svojej aktualizovanej prognóze daňových príjmov, ktorú zverejnilo v piatok. Celkovo tak diera v rozpočte dosiahne 0,9 % hrubého domáceho produktu.

Minister financií Ivan Mikloš však tvrdí, že napriek týmto negatívnym dopadom na rozpočet je v budúcom roku reálne dosiahnuť deficit na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu, ako to už avizoval minulý týždeň. Zároveň v piatok zopakoval, že ak by sa mala diera v rozpočte zvyšovať pre prijímanie ďalších opatrení na nárast výdavkov či znižovanie príjmov, je pripravený rozpočet z parlamentu stiahnuť, čo by znamenalo rozpočtové provizórium. „Upozorňujem dopredu veľmi jasne, že takýto hazard nepripustím,“ povedal v piatok Mikloš.

Nie je však vylúčené, že výpadok v príjmoch štátu sa môže ešte zvýšiť, keďže prognózy hospodárskeho vývoja sa z týždňa na týždeň zhoršujú. Pripúšťa to aj Mikloš a preto podľa svojich slov navrhne kolegom z bývalej koalície ďalšie úsporné opatrenia. Navrhne, aby sa nerušili povinné odvody dobrovoľne nezamestnaných, ako to žiadala SaS, opätovne zmeny v stavebnom sporení, ale aj zníženie výdavkov na priority, ktoré si ešte fungujúca vládna koalícia dohodla pre rezorty obrany, vnútra a envirofond. Rokovať by o nich mali už tento týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy