Vianoce budú podľa Home Creditu štedrejšie ako vlani

Tohtoročné Vianoce budú v slovenských rodinách bohatšie ako pred rokom. Konštatuje to na základe výsledkov telefonického prieskumu spoločnosť Home Credit Slovakia, podľa ktorej napríklad 300 eur a viac minulo vlani počas sviatkov 17 % Slovákov, pričom tento rok by to malo byť 31 %. Z výsledkov prieskumu medzi klientmi spoločnosti taktiež vyplýva, že do 300 eur plánuje minúť 69 % opýtaných, kým vlani to bolo 83 %. Osem respondentov zo sto taktiež v prieskume uviedlo, že si na darčeky plánujú tento rok požičať.

V porovnaní s minulým rokom sú výsledky prieskumu podľa spoločnosti mierne pozitívnejšie, keďže väčšina ľudí deklaruje, že chce na darčeky minúť viac peňazí. „Navyše 15 % ľudí uviedlo, že tento rok na darčeky minú nadpriemerných 500 eur a viac. Oproti vlaňajšku je to vysoký nárast, pred rokom takúto čiastku plánovali utratiť iba 2 % respondentov,“ komentuje prieskum analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub. Minuloročné tržby obchodníkov pritom podľa jeho slov neboli príliš oslnivé a v decembri sa sotva prehupli cez svoj ročný priemer.

Home Credit Slovakia zároveň upozorňuje, že konečné nákupy ľudí môžu dopadnúť rozdielne od výsledkov v prieskume. „Niečo iné človek povie tri mesiace pred Vianocami a iné je to potom priamo pri nakupovaní. Na zákazníka v obchode útočia akcie a zľavy, prestane počítať a nakoniec podľahne a minie viac,“ konštatuje Michal Kozub.

Podobná situácia je pritom podľa spoločnosti aj v susednej Českej republike. „Ekonomická klíma v Česku je o niečo lepšia – nižšia nezamestnanosť, vyššie tržby obchodníkov a nižšia inflácia. Dá sa ale predpokladať, že Slováci počas roka ušetrili viac, a preto si doprajú bohatšie Vianoce,“ komentuje Kozub.

Z prieskumu vyplýva, že pôžičku na darčeky zvažuje 8 % oslovených, kým vlani to bolo 11 %. „Slováci tak potvrdzujú, že tento rok budú vianočné výdavky starostlivo sledovať a počas sviatkov sa budú spravidla zadlžovať uvážlivo. U našich západných susedov pripustilo možnosť pôžičky na vianočné darčeky 5 % respondentov,“ uvádza spoločnosť.

Telefonický prieskum uskutočnený v septembri a v októbri 2011 zahŕňal vzorku 254 klientov Home Credit Slovakia a.s. a 301 klientov Home Credit a.s. Spoločnosť Home Credit Slovakia a.s. bola založená v roku 1999 a pôsobí v oblasti spotrebiteľského financovania na Slovensku. Home Credit Slovakia a.s. je členom skupiny Home Credit, ktorú vlastní PPF Group N.V.

Súvisiace články

Aktuálne správy