Dexia akceptovala návrh na znárodnenie belgickej divízie

Brusel 10. októbra (TASR) – Predstavenstvo francúzsko-belgickej bankovej skupiny Dexia po zdĺhavých rokovaniach akceptovalo návrh na znárodnenie belgickej bankovej divízie.
Belgicko zaplatí 4 miliardy eur za kúpu Dexia Bank Belgium, ktorá má 6000 zamestnancov a vklady za 80 miliárd eur od približne 4 miliárd klientov.
Dexii sa tiež podarilo zabezpečiť štátne garancie vo výške 90 miliárd eur na 10 rokov, čo jej umožní udržať tok úverov. Z toho Belgicko sa bude na garanciách podieľať 60,5 %, Francúzsko 36,5 % a Luxembursko 3 %.
Banka zverejnila toto vyhlásenie po rokovacom maratóne predstavenstva, ktorý sa začal v nedeľu (9.10.) na poludnie a trval až 14 hodín. Predchádzala mu dohoda medzi vládami Francúzska, Belgicka a Luxemburska o záchrane banky.
Dexia je prvou obeťou dlhovej krízy eurozóny. Jej akcie sa minulý týždeň prepadli o 42 %. Banka sa ocitla pod veľkým tlakom pre svoju angažovanosť v zadlžených štátoch eurozóny – v Grécku, Španielsku a Taliansku. Okrem toho jej americká dcéra má problémy so splácaním úverov, ktoré poskytla mestám v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy