V SR údajne hrozí kolaps siete všeobecných lekárov

Hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre VLD Ján Gajdošík ako aj šéf súkromných lekárov Ladislav Pásztor však odmietajú riešenie, ktoré pripravil rezort zdravotníctva

Na Slovensku údajne hrozí kolaps siete všeobecných lekárov pre dospelých (VLD). V liste adresovanom ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi na to upozorňuje hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre VLD Ján Gajdošík. Dôvodom je nedostatok všeobecných lekárov pre dospelých, ich geografické rozmiestnenie ale aj ich vek. „V súčasnosti takmer 50 % všeobecných lekárov pre dospelých je v dôchodkovom veku. V praxi ich drží prakticky len nízky starobný dôchodok, ktorý by dostávali,“ poukazuje prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Podľa neho v horizonte piatich rokov bude na Slovensku chýbať okolo 700 takýchto lekárov.

Hlavný odborník pre VLD ako aj šéf súkromných lekárov listami vyzvali ministra na riešenie situácie v odbore všeobecného lekárstva, ktorá sa podľa nich stáva neustále naliehavejšou. Obaja ale svorne odmietajú zmenu, ktorú pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR. To vydalo výnos umožňujúci lekárom, ktorí vykonali atestáciu z rôznych medicínskych odborov, aby po absolvovaní šesťmesačného študijného pobytu na pracovisku všeobecného lekára pre dospelých a 14 dní vo vzdelávacej ustanovizni, mohli vykonať atestačnú skúšku z odboru všeobecné lekárstvo. Doteraz na to vyštudovaní lekári potrebovali viac ako trojročnú prípravu.

„Takáto úprava špecializačnej prípravy VLD je v priamom rozpore s obsahom samotnej špecializačnej prípravy a vlastne zrušila odbor všeobecné lekárstvo pre dospelých na Slovensku,“ konštatuje Pásztor. Rezortu zdravotníctva taktiež vyčíta, že zmenu prijal bez akejkoľvek diskusie a že materiál nebol predmetom pripomienkového konania. Spolu s hlavným odborníkom preto žiada o pozastavenie jej platnosti. „Kritická situácia vekového zloženia všeobecných lekárov pre dospelých potrebuje komplexné riešenia. Skrátenie špecializačnej prípravy takýmto riešením určite nie je. Práve naopak. Situáciu podstatne zhorší,“ myslí si Pásztor.

Súkromní lekári tvrdia, že ministerstvo vypracovalo „pseudoriešenie“ problému. Údajne prinesie viac lekárov iba do miest a nie na odľahlé miesta, kde by to bolo najviac potrebné. Podľa Pásztora si súčasná situácia vyžaduje komplexné riešenie. To vidí najmä v zameraní sa na študentov medicíny a ich motivovaní k tomu, aby sa rozhodli stať všeobecnými lekármi pre dospelých. Aktuálne ich od toho odrádza najmä nízky príjem a fakt, že počas niekoľkoročnej prípravy nemajú zabezpečený príjem.

Samotné ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že na základe prestarnutého kmeňa všeobecných lekárov pristúpilo k doplnkovej odbornej príprave na získanie špecializácie v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo s cieľom zabezpečiť dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosť všeobecnými lekármi aj v budúcnosti. „Toho času rezort nemá dôvod na pozastavenie účinnosti predmetného výnosu,“ doplnilo ministerstvo.

To zároveň tvrdí, že uvedená úprava bola predmetom konzultácie s Európskou komisiou. „Samozrejme bola aj predmetom štandardného medzirezortného pripomienkového konania, pričom poznamenávame, že k uvedenému bodu nemala ani Slovenská lekárska komora ani Slovenská zdravotnícka univerzita žiadne pripomienky,“ uzavrel rezort.

Súvisiace články

Aktuálne správy