Grécko schválilo ďalšie úsporné opatrenia

Dodatočné škrty v dôchodkoch, prepúšťanie v štátnej správe a predlženie účinnosti mimoriadnych daní schválila vláda v Aténach v reakcii na stupňujúci sa tlak medzinárodných veriteľov

Grécko pristúpi k ďalšiemu znižovaniu dôchodkov, prepúšťaniu v štátnej správe a predĺženiu účinnosti mimoriadnych daní. Nové opatrenia, ktoré majú ochrániť krajinu pred hroziacim bankrotom, oznámila v stredu vláda v Aténach v reakcii na stupňujúci sa tlak medzinárodných veriteľov. „Tieto rozhodnutia vysielajú trhom a našim partnerom signál, že Grécko chce a dokáže plniť svoje záväzky a zostáva pevne ukotvené v samotnom jadre eurozóny a Európskej únie,“ uviedol hovorca vlády Ilias Mossialos. Na ďalšiu vlnu reštriktívnych opatrení v krajine, ktorá smeruje do štvrtého roku recesie, zareagovali odborové zväzy a zamestnanci vo verejnej doprave vyhlásením štrajkov so začiatkom vo štvrtok.

Vláda v Aténach schválila, že dôchodky vyššie ako 1 200 eur zníži mesačne o 20 %. Dodatočné škrty zasiahnu aj bývalých štátnych zamestnancov, ktorí odišli do penzie pred dovŕšením 55. roku života. Účinnosť vyššej dane z nehnuteľností, ktorá mala vypršať v budúcom roku, vláda posúva najmenej do roku 2014. Tridsaťtisíc zamestnancov v štátnej správe postihne zníženie miezd na úroveň 60 %. Táto skupina štátnych zamestnancom, pokiaľ si nenájde novú prácu vo verejnom sektore do 12 mesiacov, príde o svoje miesto.

Atény dostali tento týždeň od medzinárodných veriteľov zoznam úsporných opatrení, ktorých plnenie musia urýchliť ako podmienku na uvoľnenie ďalšej tranže z mimoriadneho úverového programu. Opatrenia ako prepúšťanie štátnych pracovníkov, znižovanie alebo zmrazenie miezd verejných zamestnancov a dôchodkov, zatvorenie stratových štátnych organizácií a urýchlenie privatizácie boli už súčasťou strednodobého plánu na zníženie rozpočtového deficitu, ktorý grécky parlament schválil v júni.

Grécko čaká na šiestu tranžu zo súčasného úverového programu od EÚ a Medzinárodného menového fondu v celkovej sume 110 mld. eur. Vláda premiéra Georga Papandreoua tiež chce, aby členovia eurozóny schválili druhý mimoriadny program v sume 159 mld. eur, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli 21. júla. Európska komisia a Európska centrálna banka naliehajú na členov eurozóny pre urýchlenie procesu schvaľovania druhého balíka pomoci. Ten je súčasťou návrhu na zvýšenie úverovej kapacity Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a rozšírenie jeho právomocí.

Súvisiace články

Aktuálne správy