Čo by znamenal grécky default

Volatilita ostáva na maximách

Jasným víťazom pondelkového obchodovania bol dolár. Euro nemalo žiadny fundament, o ktorý by sa pri raste mohlo pohnúť. Stretnutie centrálnych bankárov a ministrov financií v Poľsku cez víkend neprinieslo žiadnu dohodu, výnosy na dlhopisoch rizikových krajín pokračujú v raste a Merkelová podotkla, že návrh opozičných strán o vylúčení grécka z Eurozóny by potreboval zmenu Lisabonskej zmluvy. Podľa nej by bolo takéto riešenie pohromou. Pripustenie vylúčenia ale spôsobilo, že obchodníci začali znovu predávať spoločnú menu.

Záchrana prišla až večer tesne pred zatvorením US akciových trhov, kedy minister financií Grécka Venizelos povedal, že krajina sa dohodla s troikou. Radosť ale dlho netrvala, pretože agentúra Standard and Poors znížila rating Talianska o jeden stupeň kvôli spomaleniu ekonomiky a politickým ťažkostiam krajiny.

Volatilita na FX trhu tak ostáva na maximách a pravdepodobne to tak bude aj najbližšie mesiace. Podľa aktuálnych správ by sa malo o budúcnosti Grécka rokovať už na začiatku októbra. Možností existuje niekoľko, od vylúčenia Grécka z Eurozóny, cez riadený bankrot až po poskytnutie ďalšej pomoci; nezabudnime aj na fiškálnu úniu alebo záchranu zo strany ECB. S tým, akú nedôveru už trh v Grécko má, a že ani približne 15 mesiacov sanácie cudzím kapitálom ekonomike nepomáha, rastie možnosť vyhlásenia defaultu.

Čo by znamenal grécky default

Na možnosť bankrotu Grécka sa podrobne pozrel hlavný ekonóm banky Citigroup Willem Buiter. Podľa neho je odchod krajiny z Eurozóny nepredstaviteľný, nakoľko by spôsobil obrovské ekonomické a politické škody nielen v Grécku, ale aj na celom svete, no nie nemožný. Istou náhradou za vylúčenie Grécka je ale nútenie krajiny do tvrdého uťahovania opaskov a odmietnutie ďalšej pomoci, čím by Grécku boli vytvorené také podmienky, aby si to nakoniec samé želalo.

V konečnom dôsledku Grécko bude musieť znižovať svoj dlh a preto očakáva, že nakoniec budú veritelia donútení akceptovať haircut na dlhopisoch v rozsahu 65-80%. Buiter poznamenáva, že viac ako 90% gréckych dlhopisov bolo emitovaných podľa gréckych zákonov. To znamená, že zmenou gréckych zákonov by sa krajina mohla zbaviť, bez akéhokoľvek dodatočného nároku veriteľov, svojich dlhov. To ale neznamená, že keď má Grécko túto možnosť, že ju aj použije.

V prípade odchodu Grécka z Eurozóny by bola strata pre investorov v rozsahu 90-100% čistej súčasnej hodnoty. Táto nukleárna možnosť by znamenala kolaps bankového systému v krajine, množstvo defaultov, vysokú infláciu a riziko hyperinflácie a začiatok dlhodobej depresie s množstvom sociálnych a politických konfliktov.

Ostatné krajiny by neboli ušetrené, nakoľko vklady z celej skupiny krajín PIIGS by behom pár dní utiekli do Nemecka, Švajčiarska alebo mimo Európu. V prípade defaultu by tento odchod kapitálu nastal určite tiež, no jeho následky by sa dali limitovať napríklad tým, že by sa krajiny opäť zaručili za svoje banky. Vývoj tak bude určite naďalej zaujímavý…

Výhľad na dnes

Euro sa včera zastabilizovalo v okolí úrovne 1,36, odkiaľ vznikol zaujímavý potenciál na odraz. Obchodníci tento priestor aj využili a vďaka neutrálnej aukcii španielskych poukážok a dobrej aukcii gréckych poukážok, kedy boli umiestnené aj nekonkurenčné poukážky (tu zlyhala posledná aukcia). Pár si tak otvoril priestor na rast k hladine 1,3720 s výhľadom na úroveň 1,38. Podporou je určite aj vyhlásenie japonského premiéra, že Japonsko bude pokračovať v nakupovaní dlhopisov eurovalu. Pred zajtrajším zasadnutím FOMC ale vidím priestor na rast skôr ako limitovaný a rast ponúkne len príležitosť na predaj. Dnešné zníženie ratingu Talianka od agentúry Standard and Poors o jeden stupeň bude určite limitovať rastový potenciál.

EURUSD

Autor: Ján Beňák | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Celé upozornenie

Súvisiace články

Aktuálne správy