CRA RATING AGENCY CRA Rating Agency – hodnotenie OPF v SR za apríl 2003

Ratingová agentúra CRA Rating Agency začiatkom apríla realizovala v poradí už tretie mesačné hodnotenie v tomto roku otvorených podielových fondov s domicilom v Slovenskej republike, podľa metodiky CRA Fond Scoringu, prezentovanej dňa 7. 2. 2002

Akciové fondy
Aprílové hodnotenie skupiny akciových fondov bolo výrazne ovplyvnené rozhodnutím J&T ASSET MANAGEMENT, správ. spol., a.s., o zlúčení fondov Euro akciový, Japan akciový a Hi-tech akciový s podielovým fondom Renta globálny akciový, ktoré nadobudlo právoplatnosť k 24.4.2003. Dôvod zlúčenia spočíval predovšetkým v tom, že objem majetku niektorých podielových fondov dlhodobo nedosahoval zákonom stanovenú úroveň. Do hodnotenia tak v apríli vstúpilo iba šesť fondov. V medzimesačnom porovnaní sa v tejto skupine odohrali celkom štyri zmeny. Aj vďaka úbytku najvýznamnejších konkurentov si najvýraznejšie polepšil fond TAM – Európsky akciový, ktorý zaznamenal vzostup z troch na päť hviezdičiek. Na samotný vrchol sa vďaka zlepšeniu o jednu hviezdičku a s aktuálnym ziskom piatich hviezdičiek predral aj fond TAM – Americký akciový. Jednohviezdičkové zlepšenie dosiahol aj fond IAM – Globálny technologický, ktorý sa odrazil od dna skupiny a v súčasnosti si udržuje dve hviezdičky. Opačným smerom sa pohol fond TAM – Európsky technologický, ktorý sa vďaka strate hviezdičky odsunul na chvost skupiny akciových fondov.
Na čele skupiny akciových fondov sa tak s piatimi hviezdičkami udržal fond JTAM – Renta globálny akciový a najnovšie k nemu pribudli aj fondy TAM – Americký akciový a TAM – Európsky akciový. So ziskom iba jednej hviezdičky skupinu uzatvára fond TAM – Európsky technologický.

Dlhopisové fondy
Zlučovanie fondov spoločnosti J&T ASSET MANAGEMENT prehovorilo v mesiaci apríl aj do výsledkov skupiny dlhopisových fondov. Zlúčenie fondov J&T AM Euro Bond dlhopisový a J&T AM U.S. Bond dlhopisový s podielovým fondom J&T AM Koruna peňažný, ktorý vstúpi do hodnotenia metódou CRA Fond Scoringu v máji 2003, zredukovalo skupinu dlhopisových fondov na desať subjektov. V apríli 2003 sa v tejto skupine udiali celkom dve zmeny. Zhodne sa jednalo o jednohviezdičkový pokles. Stratu jednej hviezdičky utrpel fond TAM – Korunový dlhopisový, ktorý po prvý krát v histórii hodnotenia metódou CRA Fond Scoringu opustil päťhviezdičkový vrchol skupiny a aktuálne má štyri hviezdičky. Svoje marcové zlepšenie nepotvrdil fond IaD – 1. PF Slnko, ktorý sa vďaka strate jednej hviezdičky zaradil s tromi hviezdičkami späť do priemeru skupiny.
Po zaváhaní fondu TAM – Korunový dlhopisový na čele zostali fondy VUBAM – Korunový a Sporo – Korunový dlhopisový. So ziskom jednej hviezdičky skupinu uzatvárajú fondy VUBAM – Dolárový a TAM – Dolárový dlhopisový.

Zmiešané fondy
Skupina zmiešaných fondov zostala v apríli 2003 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v nezmenenej zostave. Táto skupina je charakteristická svojím relatívne stabilným rozložením výsledkov. Jediný rozdiel v medzimesačnom porovnaní bol zaznamenaný pri fonde IAM – Medzinárodný vyvážený, ktorý stratil hviezdičku získanú v marcovom hodnotení a s aktuálnym ziskom iba jednej hviezdičky sa presunul späť na chvost skupiny hodnotených fondov. Najlepšími päťhviezdičkovými fondmi v rámci skupiny zostávajú PP – Bonus, PP – Eurofond a TAM – Korunový akciovo-dlhopisový. Na opačnom póle skupiny okrem spomínaného fondu IAM – Medzinárodný vyvážený stabilne zostávajú TAM – Medzinárodný akciovo-dlhopisový a Amslico – Zahraničný rastový, ktorý v rámci hodnotenia metódou CRA Fond Scoringu vyššie než jednoviezdičkové hodnotenie ešte nezískal.

CRA Fond Scoring vychádza z historického vývoja dát jednotlivých fondov a žiadnym spôsobom nehodnotí budúci stav a vývoj jednotlivých fondov. Napriek tomu, že výsledky hodnotenia nepredstavujú žiadne investičné odporúčanie, scoringové hodnotenie podielových fondov pomocou CRA Fond Scoringu pomáha v orientácii na trhu kolektívneho investovania.

Aktuálne hodnotenia nájdete v sekcii Scoring

Súvisiace články

Aktuálne správy