Projekt SINGAPUR podnikateľom v SR ušetrí 100 mil. eur ročne (2)

Bratislava 6. júna (TASR) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dnes predstavilo súbor 100 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia pod názvom "Projekt SINGAPUR", ktoré by mali podnikateľom na Slovensku ušetriť viac ako 100 miliónov eur ročne. Odborný odhad celkovej administratívnej záťaže podnikateľov v SR bol totiž kvantifikovaný na 1,98 miliardy eur, čo predstavuje 3 % HDP.
"Realizácia týchto opatrení je jednou z mojich osobných politických priorít," informovala dnes na pôde rezortu hospodárstva pri prezentácii projektu SINGAPUR predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Ide podľa nej napríklad o možnosť založenia firmy za 2 dni, zakladanie firmy za 1 euro, skrátenie vydania živnostenského oprávnenia, využívania elektronických výpisov z verejných registrov na právne účely (kataster, obchodný register), či korekciu vyhlášky o zdravom sedení za pracovným stolom.
"Chceme dosiahnuť taký výsledok, aby sa SR v hodnotení vhodnosti a výhodnosti podnikateľského prostredia ocitla v prvej pätnástke krajín na celom svete. Preto nie je náhoda, že iniciatíva má názov SINGAPUR," podotkla premiérka.
Administratívnu záťaž podnikateľov podľa nej vláda SR chce znížiť práve prostredníctvom pripravovaných pro-podnikateľských opatrení, a to až o 25 %. "Zavedieme veľmi zásadné opatrenia na skrátenie splatnosti faktúr v bežnom obchodnom styku, pretože druhotná platobná neschopnosť kvôli neplatičom ničí mnohé, predovšetkým menšie slovenské firmy, podnikateľov a živnostníkov," oznámila.
"Cieľom projektu je vytvoriť na Slovensku jedno z najlepších podnikateľských prostredí na svete a najlepšie spomedzi krajín strednej a východnej Európy," konštatoval šéf MH SR Juraj Miškov (SaS).
"Iniciatíva SINGAPUR je plnením programového vyhlásenia vlády v niekoľkých oblastiach zároveň. Je to nepretržité zlepšovanie podnikateľského prostredia, prílev ďalších priamych zahraničných investícií a tvorba nových pracovných miest a z toho vyplývajúca politika znižovania nezamestnanosti," konštatoval Miškov s tým, že MH SR predloží dnes Projekt SINGAPUR do medzirezortného pripomienkového konania.
Návrhy opatrení obsiahnuté v projekte SINGAPUR budú podľa Miškova rozdelené na krátkodobé prijaté ešte v roku 2011 a strednodobé s horizontom plnenia najneskôr do polovice roku 2013. Opatrenia boli vytvorené na základe komunikácie s verejnosťou a dvoch etáp projektu merania administratívnej záťaže.

UPOZORNENIE:
Správa bola rozšírená o 3., 4. a 6. odsek.

Súvisiace články

Aktuálne správy