Nezamestnanosť absolventov vysokých škôl je takmer tretinová

Bratislava 28. mája (TASR) – Nezamestnanosť absolventov vysokých a stredných škôl dosahuje na Slovensku v niektorých prípadoch až 30 %. "Zamestnávatelia preferujú skúsených pracovníkov a kapacita trhu práce je omnoho obmedzenejšia ako počas priaznivej ekonomickej situácie. Reálnu priemernú nezamestnanosť absolventov vysokých škôl preto odhadujeme až na úrovni 30 %," priblížil riaditeľ personálnej agentúry ProAct People Slovensko Peter Paška.
Lepšia situácia nie je podľa údajov agentúry ani v prípade stredoškolákov snažiacich sa etablovať na pracovnom trhu. Odhady hovoria o 31,9-% nezamestnanosti absolventov stredných odborných škôl a 28,1-% nezamestnanosti v prípade stredných odborných učilíšť s maturitou.
Treťou najohrozenejšou skupinou sú absolventi stredných odborných učilísť bez maturity a vyučení absolventi, z ktorých viac ako pätina sa po škole nevie uplatniť. "Ide o absolventov, ktorí sú bez zamestnania počas šiestich mesiacov po ukončení vzdelania," konštatoval prieskum ProAct People.
Podľa Pašku sa v súčasnosti absolventi stretávajú s ešte väčšími problémami pri hľadaní zamestnania, než napríklad študenti hľadajúci brigádu. "Po ukončení vzdelania sa ich podmienky na získanie dlhodobého zamestnania zužujú," upozornil riaditeľ personálnej agentúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy