Zo zdravotných poisťovní bola vlani v zisku iba Dôvera

Zdravotné poisťovne na Slovensku spolu za minulý rok vykázali predbežne záporný výsledok hospodárenia na úrovni 62,8 mil. eur. Na strate sa najväčšou mierou podieľala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá rok 2010 ukončila so stratou takmer 70 mil. eur. Dôvera hospodárila so ziskom 9,2 mil. eur a Union so stratou 2,3 mil. eur. Vo štvrtok o tom informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Spoločne pritom poisťovne dosiahli za uplynulý rok príjmy 3,593 mld. eur, čo je medziročne viac o 4,82 %. Príjmy v prepočte na jedného poistenca predstavovali 683,81 eura. Najvyšší medziročný nárast príjmov na jedného poistenca evidoval Union, nasledovala Dôvera a napokon Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Celkové výdavky zdravotných poisťovní sa vlani vyšplhali na 3,654 mld. eur. V porovnaní s rokom 2009 je to viac o 5,65 %. Ako upozornil Gajdoš, nárast výdavkov je teda vyšší ako nárast príjmov. „Mám za to, že navýšenie výdavkov v systéme necítiť,“ skonštatoval v tejto súvislosti predseda úradu Ján Gajdoš.

Najvyšší objem výdavkov v prepočte na jedného poistenca vykázala Všeobecná zdravotná poisťovňa. Medziročne však zaznamenala ich najmenší percentuálny nárast. V rámci výdavkov na zdravotnú starostlivosť na jedného poistenca viedla taktiež Všeobecná zdravotná poisťovňa, najvyšší percentuálny nárast však zaznamenal Union. Dôvera eviduje v tejto oblasti pokles.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia tri zdravotné poisťovne, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa a súkromné Dôvera a Union. Zdravotné poisťovne počas celého roku 2010 dodržiavali platobnú schopnosť. V sledovanom období nevykázali záväzky po lehote splatnosti viac ako 30 dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy